Мітинг у рамках Всеукраїнської акції скорботи за невинно замученими тваринами в Україні, приуроченої до Всесвітнього дня захисту тварин, 4 жовтня пройшов у Харкові, на пл.Конституції. В акції взяли участь представники Асоціації зоозахисних організацій України та харківської громадської організації "Центр усиновлення тварин".

Учасники акції тримали в руках запалені свічки та плакати з написами: "Стоп зооциду в Україні!", "В Україні скасовано смертну кару для маніяків і вбивць, а ми небезпечніше?", "Стерилізація - так, вбивства - ні!", "Живі істоті - не сміття. Чиновники, які не перетворюйте Україну на шкуродерню!", "Стерилізація в Зооакадеміі - концтабір для собак, ганьба для міста".

"В останні роки в Харкові розпочалося свавілля щодо поводження з бездомними тваринами. Воно посилилося після 26 лютого 2010 р., коли міською комісією з техногенно-екологічної безпеки було прийнято рішення, яким передбачено для усунення кормової бази для бездомних тварин закрити кришками контейнери для збору ТПВ , ліквідувати стихійні укриття для бездомних тварин, закрити підвали та горища, не допускати бездомних тварин у підземні переходи і виходи станцій метро, припиняти діяльність ринків, закладів громадського харчування, будівельних майданчиків, автостоянок та автозаправок у разі виявлення на їх територіях бездомних тварин", - зазначила голова "Центру усиновлення тварин" Олена Ратникова-фон-Зассе.

За її словами, про стерилізацію тварин у місті вже забули, хоча гроші на неї продовжують виділятися (по 460 грн. на кожну відловлену тварину). "По місту їздять шкуродери на автомобілях марки ФАЛ. Іноді опікунам вдається вирвати з їх рук своїх тварин, але багато тварин гинуть у муках. Скрізь у Харкові тварин труять щурячою отрутою, від чого настає болісна смерть. Звернення до міліції або прокуратури майже безглузді", - підкреслила О.Ратнікова-фон-Зассе.

За словами учасників заходу, 4 жовтня акція скорботи за невинно замученими тваринам пройшла практично в усіх регіонах України.