В Україні навчається близько 55 тис. іноземних студентів, 18 тис. з них - у Харкові. Про це 4 квітня в ході круглого столу "Експертна оцінка інвестиційної привабливості Україні з точки зору європейських інвесторів" повідомив ректор Харківського національного економічного університету (ХНЕУ) Володимир Пономаренко. За його словами, на першому місці за кількістю іноземних студентів в Україні - Харківський національний університет ім.Каразіна, на другому - Харківський національний медуніверситет, а на четвертому - ХНЕУ.

За даними ректора, від навчання іноземних студентів країна отримує близько 120 млн. євро прибутку на рік, Харківська область - близько 40 млн.євро. "Структура студентів по країнах різна, в основному приїжджають з країн СНД, Близького Сходу, Китаю, але починає проявлятися інтерес і з боку країн Європи. Зокрема, ХНЕУ бере участь у програмах подвійного навчання з Австрійським університетом у Відні і з університетом "Ліон-2" (Франція)", - зазначив ректор.

За словами В.Пономаренка, у розвитку співпраці з європейськими ВНЗ виникає маса перешкод, частину з яких знімає проект нового закону про вищу освіту. "Але потрібно ще прийняти низку постанов Кабміну, щоб європейські професори могли вільно приїжджати на короткий термін до Харкова і читати лекції в наших вишах", - зазначив В.Пономаренко.