Центр Харкова повинен стати пішохідною зоною. Про це 5 лютого в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив голова громадського союзу "За безпеку пішоходів" Віктор Козоріз.

За його словами, створення виключно пішохідних зон у центральних історичних частинах міст - це європейська практика, яку потрібно реалізувати в Харкові. "Ми пропонуємо створити в центрі міста, наприклад, на вулицях Університетській та Квітки-Основ'яненка, пішохідну зону, як у багатьох європейських містах. На Університетській гірці розташований цілий комплекс пам'яток архітектури національного значення, до яких потрібно тільки ходити. Їздити там не можна, оскільки від вібрацій і викидів вихлопних газів ці пам'ятники руйнуються", - заявив Козоріз.

Він зазначив, що для реалізації ідеї не потрібні великі гроші: необхідно просто змінити схему руху двох автобусних і одного тролейбусного маршруту, прибрати парковки, розбити клумби та поставити маршрутні покажчики для пішоходів та іноземних туристів.

За словами директора благодійного фонду "Безпека дорожнього руху" Олександра Заливана, для Харкова прикладом може бути Львів, де за рішенням міської ради є п'ять пішохідних зон у центрі міста. У Лондоні цю проблему вирішують іншим шляхом - в'їзд у центральну частину міста платний. "Питання про те, скільки і яких пішохідних зон створити в Харкові, треба розглядати не на одному круглому столі, використовуючи серйозні архітектурні напрацювання", - зазначив Заливан. За його словами, організації пішоходів планують звернутися з такою ініціативою до міської влади.

"Можливо, це не буде кардинальне закриття центру для руху транспорту. Можливо, це буде обмеження руху в центрі у вихідні дні", - зазначив Заливан. За словами Козоріза, центральну частину міста має сенс обмежити шлагбаумами і пропускати автомобілі тільки в певний час.

Козоріз зазначив, що ця ідея була подана на міський конкурс інноваційних проектів, але її не прийняли.