Акция протеста против проекта закона "О языках Украины" прошла в ХарьковеАкція протесту проти проекту закону "Про мови України" пройшла 4 жовтня у Харкові, на пл.Конституції. В акції взяли участь близько 30 осіб, серед яких представники всеукраїнських громадських організацій "Громадський опір України", "Товариство української молоді", "Молодіжний націоналістичний конгрес", "Просвіта".

Як зазначив координатор акції, член "Цивільного опору України" Олексій Чеботарьов, законопроект проголошує українсько-російську двомовність і вводить тотальну русифікацію. "Увесь зміст законопроекту дає підстави стверджувати, що в разі його прийняття російській мові буде фактично надано статус другої державної мови, що суперечить Конституції України. Якщо цей закон ухвалять, українська мова швидко зникне зі шкіл і ВНЗ, телебачення та кінотеатрів, бібліотек, магазинів, органів влади, а українці стануть людьми другого сорту у власній країні. Відсутність мотивації щодо вивчення української мови призведе найближчим часом до мовної ізоляції і відчуження регіонів України одне від одного. Що надалі дасть поштовх до "мовної федералізації" України і її дезінтеграції як держави" , - зазначив О.Чеботарьов.

"Будь-яка російськомовна людина може спілкуватися з усіма громадянами України, з представниками органів місцевої влади або судочинства. Сьогоднішнє законодавство дозволяє російськомовним відчувати себе повноцінними громадянами в суспільстві. Тому ми вимагаємо зняти з реєстрації антиукраїнський закон "Про мови України" і зайнятися справами, які реально поліпшать життя громадян України незалежно від того, якою мовою вони говорять", - підкреслив О.Чеботарьов.

Довідка "SQ". 4 жовтня, о 10.30, у Києві, під стінами будівлі комітетів Верховної Ради, також відбулася акція протесту проти закону "Про мови України". Масові акції плануються у Львові.

Проект закону України "Про мови України" визначає механізми застосування офіційного регіонального статусу до переліку мов Україні серед яких - білоруська, болгарська, російська, румунська, угорська та інші. Зокрема, для російської мови знімаються обмеження у вільному застосуванні у всіх головних сферах суспільного життя - телебаченні, рекламі, кінематографі, місцевому самоврядуванні, судах та освіті.