А.Білогрищенко

- Я хочу коротко зупинитися на тих тенденціях, які зараз мають місце в Україні і в Харкові і пов'язані зі згортанням свободи слова, порушенням низки законів України, погрозами журналістам. Мене як колишнього головного редактора газети дуже турбує, що намітилася тенденція кількох кроків назад. Те, що було зроблено за останні роки у сфері можливості розвитку свободи слова, буквально згорнулося за короткий термін. І якщо так буде продовжуватися, то через дуже короткий час ми переконаємося, що ми не просто станемо притчею во язицех на європейському просторі, а й зробимо крок у бік СРСР, коли свободи слова, фактично, не існувало. Що стосується закону - я скажу коротко: моя позиція полягає в тому, що, на жаль, ті зміни, які були прийняті, є скоріше демонстративними поступками опозиції, ніж реальними змінами, які необхідні для проведення справді демократичних виборів до місцевих рад. Два позитивних моменти, про які ви вже всі знаєте, стосуються участі молодих партій та формування територіальних виборчих комісій позапарламентських партій. Це і все, що було зроблено, більше того, все це можна було зробити значно раніше. Що турбує? Турбує те, що фактично вибори будуть визначати ті, хто рахує голоси. Навіть на стадії початку виборчого процесу всі стануть свідками того, що багатьох кандидатів не будуть реєструвати, тих кандидатів у депутати, які можуть становити конкуренцію, зніматимуть з виборчої кампанії. Я абсолютно переконаний, що мені доведеться брати участь у цілій низці судових процесів із захисту можливості довести виборчу кампанію до кінця, тому що я знаю, що готується проект, як через рішення територіальної виборчої комісії зняти мене з дистанції, як тільки я буду зареєстрований. Закон не визначає точно, за які саме порушення можна знімати з виборчої кампанії, і тому дає, фактично, необмежену владу виборчій комісії, а кандидатам - можливість працювати тільки в одній площині, захищати свої інтереси в суді. Але якщо рішення про зняття з реєстрації буде прийнято з того чи іншого кандидата за два дні, то відновитися буде нереально.

Чому я про це кажу? Тому що на стадії, коли ще не почалася передвиборна кампанія, я як потенційний кандидат зіткнувся з жорстким протистоянням у питанні розміщення моєї іміджевої реклами, розміщення реклами громадської організації "Харківські сузір'я", причому це не голослівна інформація. Ми вже захищаємо наші інтереси в суді. З чим це пов'язано? Всі пам'ятають старт нашої сильної іміджевої рекламної кампанії, коли на транспорті з'явилася реклама "Харківських сузір'їв" і моя реклама як президента цієї організації. Тоді ходили чутки, що я технічний кандидат, і ніхто не міг повірити, що таке можливо в місті Харкові, що хтось без відома Геннадія Адольфовича міг такі вчинки здійснювати. За два тижні після появи моєї реклами були розірвані практично всі договори, причому вони були укладені на 4 місяці. Нічого не було повернуто, причому особисто директор Департаменту транспорту і зв'язку Євген Водовозов обдзвонював, запрошував усіх власників транспортних маршрутів, розмовляв, і мова велася тільки про одне: негайно зняти рекламу Білогрищенка. Я мав розмову з цього приводу з Водовозовим, він прямо сказав про те, що треба домовлятися з "другим поверхом". Так негласно називається Геннадій Кернес, тому що прізвище "Кернес" називати всі бояться.

Наступна моментальна реакція на появу нашої реклами на білбордах: на початку літа ми зіткнулися з тим, що білборди з нашою рекламою просто стали зрізати. Директор КП "Міський інформаційний центр" пан Попов дав чітко зрозуміти, що нашої реклами на білбордах не буде. З тією ж відмовою ми зіткнулися при спробі укласти договори з громадським транспортом, у метрополітені. В агентствах гарантували, що ця реклама буде розміщена, але як тільки бачили, що на рекламі стоїть прізвище "Білогрищенко", категорично відмовляли в укладанні будь-яких договорів. Більш того, в метро відмовилися розміщувати рекламу просто "Харківських сузір'їв", без будь-яких прізвищ.

Також були розірвані договори з мережею кінотеатрів "Кіноцентр", де спочатку теж розміщувалася реклама. Дуже складно було укладати договір з торговим центром "Дафі". Михайло Добкін сьогодні говорить про те, що немає конкурентів Г.Кернесу. Як М.Добкін, так і Г.Кернес неодноразово заявляли, що Білогрищенко не представляє ніякої загрози. Чому ж тоді пророблена така титанічна робота за участю чиновників виконкому, щоб не допустити розміщення реклами А.Білогрищенка у ЗМІ? У зв'язку з цим я заявив харків'янам, що я висуваю призовий фонд у 10 тис.грн. за розміщення моєї реклами в місті, громадському транспорті, на білбордах і т.д.

З одного боку, мені ця ситуація лестить, а з іншого дивує, що наші керівники забули, що ми живемо у вільній демократичній країні.

- Андрію Івановичу, партія "Єдиний центр" заявила, що збирається підтримувати вас на виборах харківського міського голови. Чи ви є членом цієї партії, чи плануєте вступати до ЄЦ у майбутньому і як почалася ваша співпраця?

- Я не є членом Єдиного центру, не планую вступати до партії і на вибори піду як безпартійний кандидат. Я неодноразово говорив, що хочу бути безпартійним мером, щоб сесія міської ради не перетворювалася на арену зі з'ясування політичних чвар. Я вдячний Єдиному центру за підтримку, крім того, ще кілька партій висловилися на підтримку моєї кандидатури. Я планував йти самовисуванцем, але, на жаль, закон не дозволяє цього. Я достатньо авторитетна людина, і мене ніхто не може змусити вступити до тієї чи іншої партії, і мені ніхто не ставив умовою вступити до партії в обмін на підтримку мене як кандидата в мери.

- На сайті "STATUS QUO" ви висловили пропозицію дати 10 тис.грн. Тому, хто допоможе вам розмістити рекламу в Харкові. Хто-небудь відгукнувся?

- Так. Мені запропонували розмістити банер біля дороги в бік Балаклії. Але я говорив про рекламу в Харкові.

- Чи будете ви висувати своїх кандидатів в області, або виборча кампанія буде проходити тільки в Харкові?

- Ні, ми плануємо висування до обласної ради, а також до рад деяких районів області, де є досить активні люди, які можуть бути висунуті від різних партій. Кожен член громадської організації самостійно визначається, від якої партії з тих, які складають таку собі коаліцію "Харківські сузір'я", йому висуватися. При цьому я наполіг, щоб ті, хто є безпартійними, могли висуватися і не ставати на цьому етапі членами партії, щоб це не виглядало, як партійний тиск.

- А як звучить офіційна відмова від розміщення зовнішньої реклами? Є якийсь документ?

- Офіційно відмова звучить так, як я вам озвучив, - "ідіть домовляйтеся з другим поверхом". Письмово жодної відмови нам не дали.

- Розкажіть, будь ласка, про Асоціацію регіональних лідерів. Ви входите туди?

- Ця асоціація створена на основі рейтингів тих кандидатів у мери, які мають потенційну можливість виграти вибори, але які сьогодні офіційно не підтримані партійними структурами. В асоціації представлені члени різних партій, у тому числі і Партії регіонів, які активно виступають проти згортання внутріпартійної демократії. Завдання асоціації - змусити партії звернути увагу на те, що Україна все-таки демократична держава, допомогти один одному провести демократичні вибори, надати допомогу у виборчій кампанії, щоб мінімізувати фальсифікацію і надати юридичну допомогу, інформаційну допомогу і т.д.

- Чи стикалися ваші колеги з асоціації з тими ж проблемами в сфері розміщення реклами?

- На сьогодні такого тотального тиску влади, як у Харкові, немає в жодному місті України. Є проблеми, пов'язані з виходом на телебаченні в деяких містах - і в Одесі, і в Чернігові, і в Чернівцях, - але такого тиску представників місцевих органів влади, як у Харкові, немає ніде. Тому у мене викликає глибоке занепокоєння, що сьогодні Харків може стати прикладом антидемократії, місцем придушення свободи слова і з цим, очевидно, пов'язано зникнення журналіста Климентьєва.

- На який електорат ви розраховуєте, адже напевно проводилися якісь соціологічні дослідження? Чи є портрет вашого симпатика?

- Так, це люди, які пов'язують своє майбутнє з Харковом, трудяться в Харкові. Більшою мірою це люди освічені. Хочу звернути увагу - які не мають освіту, а освічені: вони читають пресу, цікавляться, і їм небайдуже що буде відбуватися в Харкові надалі.

- Ви неодноразово заявляли, що готові взяти участь у теледебатах з будь-яким опонентом. Чи не виникало бажання самому стати ініціатором і запросити на теледебати, наприклад, Геннадія Кернеса?

- Я заявляю про свою готовність зустрітися з Г.Кернесом, чи М.Добкіним, або А.Аваковим та поговорити про стратегію і перспективи розвитку міста. Я переконаний, що ніхто не вийде на теледебати зі мною, тому що я, знаючи цих людей, не уявляю, щоб вони знайшли аргументи, знайшли ті слова, які були б почуті харків'янами, і харків'яни їм повірили. Перш за все, це стосується Г.Кернеса. Якщо харків'яни повірять його словами, я першим сяду на поїзд і поїду з Харкова. Я не вірю, що харків'яни можуть голосувати за руйнування, за повернення до старого і за 30-і роки. У нас місто студентства, науки, культури та інтелігенції. Місто торгівлі і промисловості. І більшість людей хочуть кардинальних змін у своєму місті. Я впевнений, що такі зміни будуть, і закликаю харків'ян прийти на дільниці і просто голосувати. Чим більше харків'ян прийдуть на виборчі дільниці і проголосують, тим менше буде фальсифікацій. Тому що фальсифікувати будуть голоси тих харків'ян, які не прийдуть на вибори.

- Не так давно ви заявляли про тиск на ваш бізнес, про знесення кіосків. Яка ситуація на даний момент?

- Я вже 6 років не займаюся бізнесом, а просто є засновником. Я працюю державним службовцям в органах місцевого самоврядування. За тією інформацією, якою я володію, є сьогодні загрози з демонтажу ще кількох торгових точок. Але в останній місяць з огляду на те, що з'явилася ціла низка протестів, у тому числі й обласної прокуратури, яка визнала незаконними дії міської влади, ситуація дещо нормалізувалася. Тільки з приходом нового прокурора ми отримали відповідь, адже більше місяця ми чекали реакції. Я сподіваюся, що ті люди, які здійснювали протиправні дії, будуть покарані.

- Чи плануєте ви повернути земельні аукціони і райради?

- Коротко відповім: земельні аукціони обов'язково повинні бути повернуті, більше того, цього вимагає закон. І друге - я впевнений, що райради треба повертати. Якщо не будуть створені вуличні комітети, які були б сполучною ланкою між владою і громадою, то районні ради необхідні, і вони повинні виконувати свою функцію. Тим більше, вони не вимагають великого фінансування.