В Україні поспішили з підвищенням для абітурієнтів прохідного бала з профільного предмету до 140 (раніше було 124 бали). Через це багато школярів не вступлять на бажану спеціальність. Про це 4 липня заявив журналістам ректор Харківського національного педагогічного університету ім. Г.Сковороди Іван Прокопенко.

За його словами, нововведення запровадили без попереднього вивчення, без проведення експерименту, а школярі та школа до цього не були готові. "140 балів потрібно було ввести експериментально і для окремих вишів, насамперед для тих, де є великий наплив абітурієнтів. До того ж уже кілька років правила прийому передбачають, що університет може сам збільшити прохідний бал до 160", - зазначив І.Прокопенко.

У той же час ректор Національного фармацевтичного університету Валентин Черних і ректор Харківського національного економічного університету Володимир Пономаренко вважають, що встановлений мінімум у 140 балів з профільного предмету дозволить їхнім ВНЗ набрати кращих абітурієнтів. "Чим вищі бали, тим якісніша шкільна підготовка, і ми зможемо відбирати тих, хто буде дійсно добре навчатися у виші", - зазначив В.Черних.

Довідка "SQ". Цього року прийом заяв і документів від абітурієнтів до ВНЗ розпочався 2 липня і триватиме до 31 липня. Вступні іспити пройдуть з 21 до 31 липня. У ВНЗ, де запланований творчий іспит, документи будуть прийматися до 17 липня, а творчі конкурси в цілому пройдуть з 10 до 31 липня.

Абітурієнти, які вступають на бюджетну форму навчання, повинні бути зараховані до ВНЗ не пізніше 11 серпня. Абітурієнти, які вступають на контрактну форму навчання, - не пізніше 25 серпня. Списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів повинні бути вивішені на спеціальних стендах у кожному виші не пізніше 12.00 1 серпня.

Цього року абітурієнти можуть подати документи одночасно до п'яти вишів. До приймальної комісії подаються сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з трьох предметів. Прохідний бал з профільних предметів повинен бути не нижчим 140 балів, прохідний бал з обов'язкового предмету залишиться колишнім - 124 бали. Обов'язковий предмет - українська мова та література.