Учасники: президент центру експертиз "Тест" Валентин Безрукий, керівник відділу тестувань центру експертиз "Тест" Ніна Кільдій, голова Харківського обласного товариства споживачів Святослав Маслак.
С. Маслак:

- Ми проводили порівняльне тестування молока і сметани, які були закуплені центром споживчих експертиз у Харкові та харківському регіоні. Ця продукція використовується практично щодня в кожній сім'ї, і я, як представник Харківщини, і як представник товариства прав споживачів, зацікавлений в тому, щоб ми з вами змогли донести ці результати до нашого кінцевого споживача, тобто до харків'ян і мешканців області.

В. Безрукий:

-Добрий день, шановні споживачі. Декілька слів хочу сказати про центр експертиз "Тест". Так склалося, що ми постійно виступаємо в Києві, Харків - це перший регіон, в якому ми проводили тестування торгових марок, представлених в цьому регіоні. Ми - це товариство прав споживачів, яке спеціалізується виключно з проведення досліджень з якості товарів і послуг. Наша спеціалізація - це не тільки продукти харчування, а всі товари і послуги, які можуть стосуватися споживачів, все те, що може бути оцінене з точки зору того, наскільки це потрібно споживачеві, наскільки це безпечно і корисно для нього.

У нашій скарбничці тестувань близько 350 різного роду досліджень. Такі регіональні тести ми робимо вперше, але на осінь ми запланували тестування "молочка" в південному регіоні країни, потім - західному.

У Харкові, зокрема, ми тестували звичайне пастеризоване молоко у м'яких пакетах. У тестуванні взяли участь 10 марок молока і 11 марок сметани.

Молочну продукцію ми тестували багато разів, і можу сказати, що вона є одночасно і гордістю і ганьбою нашої країни, тому що недбайливі виробники призвели до того, що галузь, якою по праву може пишатися Україна, перетворюється на наша ганьбу. Наприклад, коли продають фальсифікат. Коли йдеться про досить дорогий продукт, наприклад, сметану або згущене молоко або йогурт, то там допускається наявність рослинних жирів, але коли їх знаходимо у звичайному молоці, яке повинне бути в щоденному раціоні людини, тому що це продукт важливий і корисний, це викликає обурення. Додавання рослинного жиру в молоко - це вже перебір, і ми будемо намагатися зробити так, щоб місцеві органи влади якось відреагували на це. Хоча наш досвід спілкування з місцевими органами швидше негативний, тому що, відверто кажучи, місцева влада на місцевих виробників не реагує.

Проводячи тестування молока, ми брали продукцію наступних торгових марок: "Злагода", "Слов'яночка", "Ромол", "Добриня", "Молочна родина", "Молочна ферма", "Щодня", "Заріччя", "Ведмедик-чарівник", "Хуторок".

Серед сметани ми тестували продукцію марок "Ромол", "Слов'яночка", "Заріччя", "Злагода", "Ведмедик-чарівник", "Веселий пастушок", "Добриня", "Марічка", "Молочна ферма", "Хуторок" і "Щодня".
Н. Кільдій:

- Дослідження і сметани, і молока відбувалося за класичною формою. У тих зразків, які ми закупили в Харкові, оцінювалася упакування, маркування на присутність необхідної інформації про продукт, мікробіологічні показники. Наприклад, у тестуванні сметани основна увага приділялася питанню, чи дійсно сметана є молочним продуктом.

Як вже було сказано, була протестована продукція всього 11 марок сметани жирністю 20-21%. Це підприємства з Донецька, Дніпропетровська, Харкова і Харківської області, одна марка з Херсона. Частину марок можна назвати національними, оскільки вони продаються і в інших регіонах країни.

Особливу увагу при дослідженні продукції було приділено перевірці на наявність рослинних жирів, а також мікробіології, як найпроблемнішим характеристикам сметани. Не забули при цьому оцінити смакові властивості продукту, тому що сметана повинна бути не тільки справжньою, а й смачною. Упаковка сметани була однакова - м'яка (типу "подушка"). На наш погляд, не дуже зручний варіант, оскільки така упаковка абсолютно не стійка. Що стосується маркування, то зауважень не виявилося. Але як з'ясувалося, за "красивим" маркуванням ховається зовсім не якісний продукт.

Жирність сметани може бути від 15% до 40%. Як раз на жирі є реальна можливість заощадити. З одного боку, на кількості, з іншого - на якості, замінивши молочний жир частково або повністю рослинним. Тому ми вирішили перевірити в сметані і те, й інше. За кількістю жиру зауважень не було, чого не скажеш про його якість, точніше походження. У складі всієї сметани значиться тільки молочна сировина (вершки, молоко) та закваска, і ніякої згадки про рослинні жири. Тим не менше, в п'яти зразках, а це практично половина, був виявлений немолочний жир. Фальсифікатом виявилася продукція торгових марок "Ведмедик чарівник", "Марічка", "Молочна ферма", "Хуторок" і "Щодня". Причому "Хуторок" і "Щодня" повністю приготовані на рослинних жирах і не містять молочного жиру зовсім.

Тішить, що колишні проблеми з немолочним жиром у сметани "Злагода" (тестування в серпні 2009р.) залишилися в минулому, цього разу сметана "Злагода" виявилася справжньою. Зате сметана "Щодня" вже втретє потрапляє в тестування і третій раз "підтверджує" своє немолочне походження.

Іншим напрямком перевірки сметани стала мікробіологія - не менш проблемний бік для всіх молочних продуктів. При цьому в сметані шукали корисні мікроорганізми - молочнокислі бактерії, присутність яких обов'язково, а також шукали "шкідливі" мікроорганізми - кишкову паличку, якої бути не повинно. З перевіркою за корисним мікроорганізмам гідно справилися всі зразки. Що стосується небажаної "живності", то її виявили в сметані "Молочна ферма" і "Добриня".

Крім того, в сметані перевірили наявність антибіотиків та інших інгібуючих речовин за допомогою якісної реакції - дельвотеста. На радість споживачів, у жодній сметані присутність антибіотиків виявлено не було.

За зовнішнім виглядом сметана повинна представляти однорідну масу з глянсуватою поверхнею. Вона повинна бути густою, хоча недостатньо густій сметані бути також дозволяється. Як дозволяється мати поодинокі бульбашки повітря і незначну крупчатість. Колір сметани - білий з кремовим відтінком, рівномірний по всій масі. Смак і запах повинні бути чистими, кисломолочними, з присмаком і запахом пастеризації, без сторонніх смаків і запахів.

Невираженний (прісний) смак з'являється у сметани при використанні недоброякісної закваски чи при занадто низьких температурах сквашування; кислий смак - при порушенні температури зберігання та переквашіваніі. Основним пороком консистенції кисломолочних продуктів є виділення сироватки, що виникає при використанні недоброякісної сировини та недотримання параметрів технологічного режиму.

Найбільш поширеним дефектом сметани є рідка консистенція. Найчастіше цей дефект виникає через недостатнє дозрівання сметани. Також рідкої консистенцією може грішити сметана з недостатньою кислотністю або жирністю. Якщо сметана дуже свіжа і не витримана при низьких температурах, то навіть за достатньої жирності вона буде рідка. Важливо також пам'ятати, що консистенція сметани різна при різних температурах: холодна сметана (щойно з холодильника) більш густа, нагріваючись до кімнатної температури, сметана стає більш рідкою.

Зауваження з органолептики до сметани були, причому не мало. Всі вони наведені в таблиці. За суттєві дефекти до "погано" по органолептиці була знижена оцінка зразкам "Веселий пастушок", "Хуторок" і "Марічка", до "дуже погано" - продукції "Щодня".

Підсумовуючи, хочу зазначити, що за результатами тестування оцінку "відмінно" отримали дві марки сметани: "Ромол" і "Слов'яночка", вони були справжніми і смачними. Невеликі зауваження за смаковими особливостями продукції привели до того, що у сметани "Заріччя" оцінка "добре", у "Злагоди" - "задовільно".

Загальна оцінка "погано" у продукції "Ведмедик-чарівник", "Веселий пастушок" і "Добриня". Сметана "Веселий пастушок" виявилося поганою на смак, у продукті "Добриня" була виявлена кишкова паличка, а в "Ведмедик- чарівник" 58% немолочного жиру.

Сметана марок "Марічка", "Щодня" та "Хуторок" виявилася одночасно несмачною та несправжньої, в результаті у всіх трьох оцінка "дуже погано". Причому у "Щодня" та "Хуторок" молочного жиру в складі продукту не виявилося зовсім. Загальна оцінка "дуже погано" і у сметани "Молочна ферма", причина тому - наявність немолочного жиру і кишкової палички.

Якщо порахувати вартість 100 г сметани, то виходить, що несправжня сметана все-таки трохи дешевше. Ціна 100г сметани з рослинними жирами в середньому склала 1,52 грн., тоді як ціна 100 г сметани з відмінними та добрими оцінками в тесті - 1,80 грн. Мабуть, виробники "псевдомолочної" продукції намагаються заманити споживача нижчою ціною. Хоча, варто підкреслити, що часто буває і навпаки - неякісний продукт продають дорожче якісного.

Що стосується молока, то в ньому ми також виявили наявність рослинного жиру.

Він був виявлений в продукції трьох марок молока з 10, протестованих центром експертиз "Тест". Це обурює, тому що молоко - один з найцінніших продуктів харчування людини. За харчової цінності молоко може замінити практично будь-який продукт, але жоден продукт не може замінити молоко. Адже молоко містить всі необхідні для харчування людини речовини - білки, жири, вуглеводи, що знаходяться в збалансованому співвідношенні і легко засвоюються організмом. Плюс ферменти, вітаміни, мінерали. Особливу цінність представляють білки молока, але не менше значення має і жир. Молочний жир легко засвоюється організмом людини, а також містить вітаміни А і Д.

Рослинний жир ми раніше знаходили в багатьох молочних продуктах: твердих сирах, сметані, вершковому маслі, згущеному молоці, сирі. Цього разу вирішили пошукати і в молоці, щоб підтвердити або спростувати чутки про те, що фальсифікація пробралася і в молоко. На жаль, продукція трьох марок молока містила рослинні жири: це молоко "Молочна ферма", "Ведмедик-чарiвнік" і "Хуторок". Ця продукція є грубим фальсифікатом і не має права називатися молоком. Радує, що ні соди, ні антибіотиків у молоці не виявили.

Крім соди та антибіотиків, не повинно бути в молоці і кишкової палички. На жаль, половина зразків молока не пройшла перевірку. У молоці "Добриня", "Молочна родина", "Ведмедик-чарівник", "Заріччя" і "Хуторок" кишкова паличка була виявлена.

Якщо підсумувати всі етапи тестування молока, то позитивних оцінок тільки три. Молоко "Злагода" і "Слов'яночка" отримали оцінку "відмінно", "Ромол" - "добре". Через проблеми з мікробіології оцінка "погано" у молока "Добриня" і "Молочна родина". Продукція марки "Молочна ферма" містила немолочний жир, тому одержала оцінку "погано". Молоко "Щодня" хоч і виявилося справжнім, але на смак зовсім не було схоже на молоко, тому "погано". У молока "Заріччя" були суттєві зауваження з органолептики, до яких додалися проблеми з мікробіології, в результаті – «дуже погано". У продукції "Ведмедик-чарівник" і "Хуторок" одночасно була присутня кишкова паличка і значний відсоток рослинних жирів, оцінка цих зразків "дуже погано".