В Харьковском СИЗО умер заключенный. Правозащитники заявляют о пыткахУ Харківському СІЗО 1 травня помер підсудний Євген Токарєв. Про це повідомив сайт Вінницької правозахисної групи. Цю інформацію підтвердив помічник начальника із взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю обласного управління Головного департаменту виконання покарань України Юрій Чумак.

За інформацією сайту правозахисної групи, в СІЗО Є.Токарєву не надали медичної допомоги, що призвело до його смерті. Крім того, за інформацією правозахисної групи, в іншого підслідного, Олександра Лукашова, в черевній порожнині знаходиться чужорідне металеве тіло, однак у СІЗО йому не надають медичну допомогу. Ще один в'язень СІЗО, 38-річний Сергій Литвин, заявив, що співробітники УБОЗу катували його електрострумом, а співробітники СІЗО відмовляються фіксувати тілесні ушкодження.

Як заявив "SQ" Ю.Чумак, за всіма викладеними правозахисниками фактами проводиться службова перевірка департаменту і перевірка прокуратури Харківської області. За його словами, померлий Є.Токарєв страждав на хронічний алкоголізмом. За кілька днів до смерті його оглядали лікарі, проте ніяких погроз його життю не знайшли. О.Лукашову нещодавно проводили рентген-аналіз - ніяких чужорідних тіл у його животі не виявлено. У С.Литвина працівники СІЗО не виявили тілесних ушкоджень.

"Можу сказати, що інформація, яку поширює пан Гройсман (Дмитро Гройсман - координатор Вінницької правозахисної групи - "SQ"), часто не перевірена і береться тільки з одного джерела - оповідань самих засуджених. До нас за коментарями він не звертався", - заявив Ю.Чумак.