Изъятый на границе крокодил сможет выйти из состояния общего истощения только через несколько летКрокодиловий кайман, якого митники виявили в автомобілі на кордоні з Росією та передали в Харківський зоопарк, поступово приходить у нормальний стан. Про це повідомив "SQ" директор Харківського зоопарку Олексій Григор'єв. Він нагадав, що тварина перебувала в дуже важкому стані: кайман переніс переохолодження та великий стрес. Крім того, шестирічний крокодил виріс всього лише до 85 см у довжину, хоча нормальна довжина в цьому віці повинна досягати 120-150 см. Як виявилося, господар спеціально тримав тварину у невеликому тераріумі, щоб крокодил не ріс.

Як зазначив Григор'єв, кайман два тижні перебував на карантині. У цей час його обстежили ветеринари, були зроблені певні аналізи. "Зараз крокодил почуває себе добре. Однак зі стану загального виснаження тварина ще не вийшла: на це буде потрібно кілька років", - підкреслив директор зоопарку.

Григор'єв розповів, що кайман досі знаходиться в окремому приміщенні, де є просторий теплий басейн. Через кілька днів його можуть поселити в тераріум до самки в Будинок приматів. Чи залишиться крокодил надалі в зоопарку, вирішить суд.

Григор'єв також зазначив, що досі не підтверджена інформація про вагітність слонихи Тенді. Спеціального апарату УЗД, за допомогою якого можна було б прояснити ситуацію, в Україні немає. "Тому ми зараз зідзвонюємося з різними фахівцями, радимося, чи проводити Тенді аналіз крові. Якщо все-таки цей аналіз будемо робити, то, швидше за все, залучимо голландських фахівців, щоб вони змогли його правильно прочитати", - додав директор зоопарку.

Довідка SQ ". 13 січня харківські митники у пункті пропуску "Гоптівка" виявили живого крокодила, якого на "Mitsubishi Montero" намагалася ввезти з Росії сімейна пара. Документів, які дозволяють перевозити дику тварину через митний кордон України, не було. За даним випадком складено протокол про порушення митних правил. Матеріали справи будуть розглянуті митницею і передані до суду.

Харківський зоопарк - перший в Україні, в експозиції якого з'явилися азіатські слони. Зараз у Харківському зоопарку живуть два слони. Слониха Тенді приїхала у 2000 р. з Одеського зоопарку. Вона народилася там у 1998 р. Це перший слон, який народився в незалежній Україні. У 2002 р. в межах "Європейської програми зоопарків зі збереження і розведення рідкісних видів тварин" у Харківський зоопарк прибув самець Аун Нейн Лей, який народився у 1997 р. в Голландії.