Пресс-конференция А.Давтяна-Доброго дня! Хочу підбити проміжні підсумки. У нас зараз був всеукраїнський селектор з лідером нашої партії Арсенієм Яценюком. У більшості областей результати пораховані, у нас дуже слабо надходять протоколи з мокрими печатками. Але ми повільно, але впевнено йдемо до завершення. Хочу зазначити, що у нас була дуже складна виборча кампанія, тому що, по-перше, недосконалий закон, по-друге, нашу політичну силу, м'яко кажучи, пустили у виборчу кампанію всього лише за місяць до дня голосування. Будемо зараз ініціювати, і Арсеній Петрович Яценюк написав законопроект про те, що змінювати виборче законодавство за рік до виборів не можна. Не можна змінювати правила гри, коли гра вже почалася. Було багато проблем з комісіями, дуже багато непрофесійних людей працюють у комісіях, погане матеріально-технічне забезпечення. Також ми всі бачили проблему черг на дільницях, я цю проблему вчора зі своєю родиною сам бачив. Ми на виборчій дільниці провели 1 годину 20 хвилин. Це абсолютно неприпустимо. Були люди, які заходили і говорили, що прийшли вже на дільницю втретє за день, тому що не могли в перший раз вистояти такі великі черги. Але ми дочекалися, тому що все-таки хотіли проголосувати.

Наші спостерігачі від "Фронту змін", вважаю, професійно намагаються захистити результати виборів. Зараз є невеликий інцидент на дільниці, нам не давали протокол, і вже після втручання юристів і ЗМІ, його дали. На цій дільниці було 6,5% нашої підтримки. Поруч на дільниці нам поки не вдалося відстояти наші інтереси, але туди вже вислана група реагування. Нам там сказали, що за нас не проголосувала жодна людина. Але такого ж бути не може! Ми будемо ініціювати при такій ситуації повний перерахунок голосів.

Наш лідер сьогодні заявив, що "Фронт змін" ні з ким об'єднуватися не буде. Ми проводили соціологічні опитування і побачили, що при об'єднанні "Фронту змін" з опозиційними силами, ми втрачаємо електорат. Тому у нас позиція одна: хто хоче нами об'єднуватися - нехай вступає до "Фронту змін".

"Фронт змін" на місцевих виборах посів 3-е місце по Україні, ми довели, що це партія, яка може і робить потрібні для України речі, довели, що тимчасові явища, стрибки вгору-вниз для деяких політичних сил - це норма, а для нас це була випадковість.

- Як ви вважаєте, на місцевих виборах чи потрібно було людям представляти партійну ідеологію, партійні програми? Просто багато хто цього не показував, бо вважав це зайвим, багато хто йшов на вибори лише для того, щоб нас обкрадати.

- Здорова конкуренція нікому не заважає. І, природно, конкуренція повинна бути в проектах, у тому числі і в міських. Я теж противник, щоб існувала лише одна думка. Тому конкуренція повинна і зобов'язана бути. Просто хотілося б, щоб конкуренти з обох сторін були професіоналами, тому що коли доярка сперечається з хліборобом про класицизм або про архітектуру - це викликає сумнів. Тому наша команда, яку ми висували і до обласної, і до міської рад, - це команда професіоналів. Дякую всім виборцям, які за нас голосували! У нас є архітектори, лікарі, викладачі, підприємці, люди, які самі створили себе. Ми вчимо своїх людей бути професіоналами в місцевому самоврядуванні. "Фронт змін" відправляв своїх людей до Польщі, Фінляндії дивитися місцеве самоврядування. Тому конкуренція в міському господарстві повинна бути обов'язково.

Що стосується конкуренції на виборах, то, на жаль, ми всі побачили божевільну цифру "проти всіх". По-перше, людям не пояснили, що "проти всіх" працює в одному варіанті, коли є 50% плюс один голос. Тоді вибори, якщо не помиляюся, вважаються недійсними. Зараз "проти всіх" проголосувало 17% виборців, люди не розуміють, що ці відсотки будуть бонусом усім політичним силам.

Я в цю виборчу кампанію йшов за мажоритарним округом, я чесно скажу, у мене дах поїхав, я такого давно не бачив, бо живу іншим життям. Це страшно, де люди зараз живуть! А в мене ще був не найгірший округ! У мене округ, який підтримує велика державна монополія - залізниця. Люди взагалі поняття не мають про ці вибори, кого і куди обирають. Тільки маленька частина населення політично грамотна. Тому (це в тому числі завдання журналістів) треба вчити людей, куди йдуть їхні голоси, якщо вони голосують "проти всіх".

Що стосується Харкова, то я вважаю, що він повинен залишатися промисловим, науковим центром, і область повинна займатися сільгосппереробкиою і виробництвом. У світі настають голодні часи. Цілі країни голодують. Притому ці країни озброєні до зубів, а люди в них голодні. Сьогодні у нас помідори завозять з Іспанії, Туреччини, часник - з Китаю, а картоплю - з Чилі! Як ніби це дуже близько - Чилі. Ну це ж маячня, дурниці! Адже наша країна може годувати півсвіту. Але це не означає, що для цього потрібно порізати заводи, а ми взяли й порізали, у тому числі і цукрові заводи.

- Чому ваша газета перестала виходити?

- Та вона виходить щотижня. Вона була влітку у відпустці. Але кривити душею не буду, проблема одна - фінанси. Купувати її особливо не хочуть, читати хочуть, але безкоштовно. Не викидають її в тому випадку, якщо там є програмка, але вона теж грошей коштує. І виходить мені потрібно витрачати гроші на газету, щоб навчити політичній культурі 50 тисяч виборців. А мені шкода цих грошей, тому що на ці кошти можна поміняти вікна в інтернаті.

Ми опікуємося одним інтернатом для сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Також опікуємося інтернатом, де утримуються хворі діти. І я думаю: ну ось витрачу на цю газету 20-30 тис.грн., але ж краще віддати ці гроші дітям, які не голосують за мене, не знають, хто я такий, але це серцю приємно. Ми приїхали з Кариною (дочка О.Давтяна) до інтернату, подарували діткам форму футбольну. Ви не бачили, яке у них було в очах щастя! У них тепер буде форма. Діти світилися. І думаєш, що ці щасливі очі дітей варті всього, і депутатства в тому числі.

Тому краще давайте разом думати, як просвіщати людей, я запрошую всіх до співпраці. Потрібно розповісти людям, що не варто віддавати свій голос "проти всіх". Люди цього зараз не розуміють.

- Ви йшли за мажоритарним округом м. Люботин. Ви вже знаєте свої результати?

- Я програв 164 голоси мешканцю Люботина, або бізнесмену з Люботина. Я його не знаю, не бачив. Але справа в тому, що його до мене там теж ніхто не бачив, але він же свій. А тут приїхав чужий. Чесно кажучи, думав, що виграю. Той бюджет, який запланував у розмірі 5 млн.грн., які повинні були піти на водогін Люботина, дороги, амбулаторію ... Дещо я вже встиг зробити за цей місяць. Ці всі напрацювання передам депутату, правда, без грошей. Гроші нехай свої витрачає. Я не обіцяв людям нічого, я обіцяв чесно на них працювати. Депутатом я не став, велике дякую тим людям, які за мене проголосували. Єдине, я обіцяв одній жінці оплатити операцію на очах - я це зроблю. І там є дуже хороший батюшка - отець Іоанн, я буду допомагати храму, обіцяв їм виділити гроші на оренду землі під церкву. Я їм оплачу оренду землі років на п'ять, щоб вони жили спокійно. І мені треба розібратися, хоча я і не депутат, чому до церкви приходить податкова і щось у них вимагає, якісь податки від них хоче.

Я поважаю вибір людей, кого обрали, нехай тепер працює. Потрібна буде моя підтримка, я, може, і допоможу.

- Все-таки ви будете депутатом Харківської облради, адже ви очолювали партійний список?

- Для Сашка Давтяна з Москалівки бути депутатом облради дуже багато, а для Олександра Саркісович Давтяна - цього мало. Якщо я зможу і побачу, що мої сили потрібні в облраді, я буду депутатом, якщо ні - не буду. Бути депутатом від списку дуже зручно, можна завжди піти, і на моє місце посунутися інші наші хороші хлопці.

Я був членом виконкому міськради 4 роки, був присутній майже на всіх засіданнях. Я чесно ставився до своїх обов'язків, "тупо за" я не голосував. Бував і проти, вставляв свої півкопійки в деякі питання. Для мене важливо, що керівництво міськради поважало мою думку.

- Після закінчення місцевих виборів, чи є вже у вас програма, плани, що робити далі? Можливо, хочете займатися якимись реформами в місті, області?

- Якщо говорити про місто, то це дуже голосно звучить: концепція, реформи. У злиденній країні, при злиденному міському господарстві. Ми живемо в новій країні, але користуємося тим, що побудував "Великий могучий" за час свого існування. Ми з вами в сфері обслуговування не побудували нічого: не поміняли каналізаційні труби, водопроводи. Будівельники знають про зношеність електромереж, про те, що в центрі міста ніде взяти електрику, газ. Тому ось наша програма для міста. Дахи течуть усі, балкони падають, фасади руйнуються. Тому для міської влади є, чим займатися: доріг немає, міського транспорту немає. Ось це концепція міського господарства. А сидіти і міркувати про те, яку політичну концепцію ми будемо будувати, немає сенсу.

- Як ви оцінюєте результати "Фронту змін": це скоріше опозиційні настрої людей, або це небажання людей голосувати за опозиційну партію?

- Я завжди говорив, що наш електорат - це мислячий електорат. Той, хто голосує проти чинної влади, - це ті, хто у Харкові проголосував за "Батьківщину". Вони проголосували не за БЮТ, а проти Партії регіонів, ставленики якої роблять абсолютно непотрібні народу податкові кодекси, приймаю непотрібні рішення ... Але у мене підхід до цього такий: народ цієї країни вибрав Партію регіонів собою керувати. Тепер терпіть. У Харкові БЮТ узяв відсотки, який не взяв навіть на Західній Україні, в Полтаві, Сумах, а це завжди були "бютівські" регіони. А "Фронт змін" просто повернув свій електорат, який на минулих виборах чомусь голосував за Сергія Тігіпка. Тепер вони в усьому розібралися. Який сенс голосувати за "Сильну Україну", тоді вже краще за Партію регіонів, адже вони брати-близнюки.

- Ви сказали, що будете ініціювати перерахунок голосів. Ви збираєтеся робити це на одній дільниці?

- Я сказав, що будемо це робити, якщо наші підозри підтвердяться. Ми поки що нікого ні в чому не звинувачуємо, але наша підозра логічна. Якщо навколо на дільницях ми взяли від 6,5% до 3%, а на одній дільниці - 0%. Але такого ж не може бути! Я нікого не звинувачую, але хай мені доведуть, що так і є.