Голова Харківської територіальної організації політичної партії "Фронт змін" Олександр Давтян:

- Прийняття в першому читанні закону про вибори насправді позбавляє права мільйонів людей брати участь у виборах і багатьох людей бути обраними. Тобто порушення конституції в наявності. "Фронт змін" - молода партія, яка існує трохи менше 3 років, і, природно, були труднощі, проблеми з оформленням в районах. У нас зареєстровано 682 районних та 27 обласних організацій - це лише по Україні. Якщо цей закон буде прийнятий, брати участь у місцевих виборах зможуть тільки 18 обласних організацій, тому що районні організації були оформлені менше року тому. За оцінками експертів, "Фронт змін" має гарні шанси - підтримка виборців до 9%. Ось ці 9% виборців, а це мільйони громадян, не зможуть вибрати своїх до місцевих рад.

Член Харківської обласної ради політичної партії "Фронт змін" Костянтин Храпко:

- Цей закон, на наш погляд, є частиною системи. І той закон стосовно Податкового кодексу - якісь формальні зміни, можливо, і будуть, але влада має намір зберегти основні пункти. Так само, як і Трудовий кодекс. Все це є ланками одного ланцюга, і ці дії спрямовані проти людей. І зараз їх позбавляють права обирати.

О. Давтян:

- Відбувається монополізація.

Член Харківської міської ради політичної партії "Фронт Змін" Володимир Сидоренко:

- Що я можу додати? Міська організація веде серйозну підготовку до проведення місцевих виборів на рівні місцевих органів самоврядування. Тобто, робота ведеться серйозна, і я б не сказав, що вона вся піде нанівець. Просто шкода, що нас позбавляють чергового права, яке у нас є. Неозброєним оком для всіх видно, що, за що не береться Партія регіонів, з самого початку у них виходить не так, як належить. Тобто дотримуються, начебто, основні демократичні принципи побудови сучасного демократичного суспільства, але наповнення відсутнє. У зв'язку з цим ми висловлюємо протест, і будемо боротися з неконституційними методами і рішеннями Партії регіонів.

Запитання: Як саме боротися?

О. Давтян:

- Звичайно, конституційним шляхом. Так само, як наші активісти виступають проти прийняття Податкового кодексу в тому вигляді, в якому він є. Ми зібрали по Україні 300 тис. підписів, які будуть передані президентові, і вже ми чуємо з боку Адміністрації президента, міністрів, зокрема міністра юстиції, що цей кодекс у тому вигляді, в якому він є, приймати не можна. Чому нас це хвилює? Наша партія молода і її хочуть усунути від участі у виборах. Це вже було, коли Яценюка хотіли усунути від участі у виборах президента. Кожного разу, нібито законодавчо, когось намагаються усунути від участі у виборах, але якщо ви впевнені у своїй силі, приймайте бій. Але якщо ні, судами скасовувати рішення - це найпростіше, ми це проходили, і нічим хорошим це не закінчується. Є багато методів, які ми будемо використовувати.

Питання: Харківська облорганізація партії "Фронт змін" буде брати участь у виборах до місцевих рад?

О. Давтян:

- Так, але зрозумійте, у нас тисячі людей - кандидати на вступ до партії, а наша партія не зможе висувати нікого й нікуди, крім як до обласної ради. Ми не зможемо висувати людей у районах області, тому що там молоді районні і міські організації. Якщо це демократія - дамо народу право вибору.

Я розумію, що Партія регіонів потужна в нашому регіоні сила, конкурентів особливо у неї немає. Але є ж симпатики і нашої партії, і ці люди повинні бути представлені в радах. Ми так вважаємо, а народ скаже - повинні або не повинні. На минулих виборах за Яценюка в Харківській області проголосувало 90 тис. людей. Це люди або хто це? Вони мають право голосу? Вони хочуть мати своїх представників - чому їм не дати такої можливості?

Питання: Хтось із ваших коллег з опозиції дотримується тієї ж точки зору? Можливо, ви будете об'єднувати зусилля, щоб відстояти свою позицію?

О. Давтян:

- Чесно кажучи, не знаю. У мене є цифри: у Тігіпка 427 зареєстрованих районних представництв, Тягнибока - 407 районних представництв однорічної і більше давнини. З ким об'єднуватися? Давайте ми дійдемо до рад і там вирішимо, з ким об'єднуватися. Зараз ми не бачимо тих людей, з якими у нас повністю збігаються погляди. У нас збігаються погляди і з БЮТ, і з ПР, але з якихось окремих позиціях.

Запитання: Спочатку пропонувалося, що 50% буде обиратися за партійними списками, а друга половина - самовисуванці. Чи не вважає ви, що так влада обдурила громадян?

О. Давтян:

- Ви бачите, у нас виходить якась пропозиція, і начебто вона демократична, а потім, навіть коли в першому читанні проходить, потім навішується стільки додатків, що вже незрозуміло, що це.

Так, хотіли, щоб до місцевих рад люди мали право вибирати тих, кого вони знають, і не важливо - це член партії чи ні. Доповнили цю норму тим, що мажоритарників може висувати тільки політична партія. Спочатку людина повинна вступити в якусь партію, а потім іти керувати. З одного боку, партія бере за неї відповідальність на себе, а з іншого - якщо ця людина стала депутатом від трьох вулиць, яке це має відношення до партійного будівництва?

Я був колись депутатом міськради, не було ніяких політичних питань, на кшталт НАТО, російська мова чи українська. Тоді були питання: під'їзди, лампочки, каналізація, асфальтування, адже їздити по асфальту і користуватися каналізацією треба членам різних партій. Звичайно, партія щось висуває і бере на себе відповідальність. У даному випадку ми вважаємо, що цей закон не має зворотної сили, і якщо він буде прийнятий для цих виборів, то це порушення. Взагалі всі виборчі закони мають бути для порад наступної каденції. Якщо президент подовжує собі повноваження, то це не для нього, це для наступного голови держави, а у нас виходить, що кожен робить під себе. Ось сьогодні правляча партія хоче відсторонити всіх. Сьогодні хороші показники у Партії регіонів і Тігіпка, а Тігіпко - це Партія регіонів, він розчинився в ній. Це ж байки, це всі розуміють, "Сильна Україна". Ну, яка "Сильна Україна"? Партія регіонів, "Сильна Партія регіонів". Тігіпко - підпільний член Партії регіонів.

Питання: Тобто, "Фронт змін" не зможе брати участь у виборах мера в Харкові?

О. Давтян:

- Ні. Нашій міськійорганізації теж менше року, а обласна не може висунути кандидатів у мери. Тупик для тих людей, які зібралися у "Фронті змін".

Питання: Ви кажете, що плануєте конституційними методами боротися з неконституційними рішеннями. Є якась межа, яку ви можете перейти?

О. Давтян:

- Що ви хочете сказати? Візьмемо ми зброю? Ні, не візьмемо. Стріляти не будемо, битися не будемо. У нас партія інтелігентна, яйця і димові шашки кидати не будемо. Є конституційні методи, у тому числі й судові. Є міжнародні інстанції.

Запитання: Як ви думаєте, а можлива з боку Мін'юсту ревізія існуючих партій?

О. Давтян:

- Ви знаєте, в Україні більше 170 партій, з них 100 з гаком створені для продажу - що кривити душею. Реєструється партія, коштує це не дуже дорого, створюються осередки, продаються ці партії. "Партія пенсіонерів", "Партія інвалідів", "Діти війни" - якої війни - незрозуміло, а при такому підході ...

Запитання: Олександр Сергійович, якщо все-таки новий закон про вибори буде прийнятий, кого будете висувати на посаду мера Харкова?

О. Давтян:

- Не знаю. Я вам скажу таку річ: просто висувати, щоб брати участь - це не Олімпійські ігри. Висувати треба, щоб перемогти. У нас немає такого кандидата на ці вибори до місцевих рад, який би міг виграти.

Запитання: А самі не плануєте?

О. Давтян:

- Боже збав! До всіх доручень і завдань, які у мене в житті були, я ставлюся дуже відповідально. Я можу пофантазувати. Ось, приміром, я став мером. Не дай Бог. Я б цій роботі віддав душу, серце, час, а я цього робити не хочу. Я не хочу так працювати. Я член виконкому і я бачу, як працює сьогодні мерія. Нарада о 6 ранку, о 9 вечора, о 10 вечора, і все одно складно йде процес. Я так працювати не готовий. А молодого кандидата ... Ми готуємо декількох кандидатів, але пізніше, тому що наш президент буде через 5, 10 років, у нас кандидат молодий, а просто брати участь у виборах, де "не наздожену, так зігріюся" сенсу немає. І в районах області ми теж плануємо або когось підтримувати, якщо будемо впевнені, чи висувати, якщо, знову ж таки, цей безглуздий закон не буде прийнятий. На вибори треба йти вигравати, а не брати участь.