В автомобілях легальних таксі, які працюють у Харкові, до початку Євро-2012 планують встановити термінали для оплати проїзду за допомогою пластикових карт. Про це 2 квітня повідомив журналістам директор Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергій Дульфан. За його словами, близько 320 електронних терміналів уже закупили і встановили в машинах деяких служб таксі. Термінал працює на основі платформ "iPhone" і "Android" і приймає всі платіжні картки, окрім "American Expresse".

С.Дульфан зазначив, що будь-який приватний перевізник, який хоче обслуговувати пасажирів під час Євро-2012, може закупити термінали для своїх автомобілів самостійно. Вартість терміналу становить 20 грн., при цьому 15 грн. повертаються на рахунок після першої ж транзакції.

Також директор Департаменту транспорту підкреслив, що проїзд у таксі до початку Євро-2012 не здорожчає. "На сьогодні перевізники не мають жодних економічних підстав для зміни вартості проїзду, якщо тільки істотно не зросте вартість палива, яке використовується в таксі", - зазначив С.Дульфан.

Окрім того, він повідомив, що напередодні Євро-2012 таксистам легальних служб запропонують носити формений одяг. "Будь-транспортне підприємство, яке зросло до певного рівня, захоче ідентифікувати себе. Один з проявів такої ідентифікації - формений одяг. Цим же питанням, до речі, займаються зараз і автобусні перевізники. Нав'язувати-яку форму місто не буде. Коли ми перейдемо до підписання договорів з перевізниками, то у нас буде одна вимога: щоб водій носив штани, а не шорти, і сорочку, а не майку або футболку. А фірми вже самі розроблять колірну гамму і фасон форми", - розповів директор Департаменту транспорту і зв'язку.

Також, за словами С.Дульфана, найближчим часом у Харкові буде підписаний меморандум між міською владою та Харківським союзом диспетчерів і водіїв таксі України. "Завдяки цьому меморандуму в Харкові будуть вироблені єдині підходи до європейського обслуговування та сервісу напередодні проведення фінальної частини Євро-2012. У рамках транспортного обслуговування Євро-2012 необхідно буде забезпечити переміщення Харковом на таксі організованих груп уболівальників, і цей документ якраз дозволить реалізовувати ці зобов'язання", - зазначив С.Дульфан. Він повідомив, що зараз до Харківської спілки диспетчерів і водіїв таксі входять таксі "Ера 15-61", "Мир", "Rich", "Просто таксі" та "Таксі 30-40". Меморандум підпишуть протягом двох тижнів.

Довідка "SQ". Зараз у Верховній Раді України розглядається законопроект про вимоги до роботи таксі. Якщо зараз діяльністю таксистів займається Міністерство транспорту і зв'язку, то з прийняттям закону ця функція перейде до органів місцевого самоврядування.

На сьогодні в Харкові в сфері надання послуг таксі працює близько 5 тис. автомобілів, з яких легально - близько 1000.

Нещодавно в Харкові була створена Асоціація таксі, завданням якої є поліпшення роботи таксистів і надання їм правової допомоги. До асоціації вже вступило десять служб таксі, що працюють в місті. Як повідомила представник Асоціації таксі Харкова Лариса Кравчук, асоціація спільно з фахівцями КП "Харківпас" розробила програму з легалізації таксі Харкова. Крім того, Асоціація таксі Харкова створить консультаційний орган, який буде допомагати водіям отримувати ліцензії.