На початку червня 2011 р. 17-річна учениця ПТУ Катерина Дроздова випала з автобуса Харківської фабрики театрального реквізиту, отримала важкі травми голови і стала інвалідом. Нещодавно вона відсудила у фабрики як компенсацію за лікування 140 тис. грн. Рішення на її користь прийняв Ленінський районний суд Харкова. Про це 2 березня розповів "SQ" представник потерпілої в суді В'ячеслав Манукян.

К.Дроздова в той час проходила на фабриці практику, автобус щоранку підвозив службовців до фабрики. За словами В.Манукяна, дівчина хотіла зайти до автобуса, але в цей час водій натиснув на газ, дівчина випала, її ногу затисло у дверях, і кілька метрів автобус тягнув її за собою. "Я коли починала виходити, автобус не рухався. Я стояла правою ногою на сходинці. Потім нічого не пам'ятаю", - розповіла К.Дроздова. В результаті аварії вона отримала важкі травми голови - дівчині довелося робити трепанацію черепа і пластичну операцію. За словами В.Манукяна, лікарі четвертої "швидкої" не відразу прооперували дівчину, а чекали майже 40 хвилин, поки її родичі привезуть гроші. "Є у нас великі претензії і до лікарів. Зараз дівчинці потрібно подальше лікування в Москві або за кордоном", - зазначив В.Манукян.

Після операції дівчина отримала другу групу інвалідності. Ленінський районний суд визнав водія автобуса винним за ч. 2 ст. 286 (порушення правил експлуатації транспорту, яке призвело до чиєїсь загибелі або тяжких тілесних ушкоджень) і засудив його до 4 років позбавлення волі умовно. За словами В.Манукяна, те, що автобус тягнув дівчину по землі, підтвердили п'ять свідків і висновки медичної експертизи. Водій визнав свою провину, і сторона потерпілих клопотала про те, щоб йому дали умовний термін.

Мати дівчини, Людмила Дроздова, розповіла, що Катерина і зараз почувається зле, їй потрібно якісне лікування в хорошій клініці. "Почувається зле, лікуємо таблетками, не допомагає, голова все одно болить", - зазначила Л.Дроздова.

Як розповіла "SQ" заступник директора Фабрики театрального реквізиту Ганна Бова, фабрика не несе відповідальності за те, що трапилося з К.Дроздової. "Я такої брехні і такої фальші ніколи не бачила. Вона не заходила до автобуса, впала на вулиці біля автобуса, у неї був приступ епілепсії. Ця дівчинка - інвалід другої групи з дитинства, у неї порушена дикція. До цього випадку вона перенесла запалення легенів і кілька разів втрачала свідомість. Про все це її мати сама розповіла лікаря, який першим оглядав К.Дроздову після події", - заявила Г.Бова. За її словами, вона сама їхала в цьому ж автобусі і не бачила, щоб К.Дроздова до нього сідала.

Фабрика ще не виплатила дівчині компенсацію. За словами Л.Дроздової, представники фабрики подали апеляцію на рішення Ленінського районного суду.