Харківський байбак (степовий бабак) Тимко II 2 лютого передбачив ранню і затяжну весну. Як повідомив кореспондент "SQ" з біологічної станції Харківського національного університету ім. В.Каразіна (сел.Гайдари Зміївського району Харківської області), байбак побачив свою тінь і цим передбачив затяжну весну.

Начальник біостанції Віктор Токарський заявив, що Тимко прокинувся сам ще вчора, передчуваючи сильні морози. Тому, за словами В.Токарського, друга декада лютого буде морозною. В.Токарський також повідомив, що різке потепління розпочнеться 15-20 березня.

Довідка "SQ". День байбака відзначається на біостанції ХНУ, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків, з 2004 р. Тимко II передбачає погоду з 2010 р. До цього її передбачав байбак Тимко, але він постарів і був замінений. Окрім харківського Тимка, в Україні погоду пророкує львівський байбак Мишко. Його розбудять 15 лютого.

Щороку 2 лютого в м.Панкстоун (штат Пенсільванія, США), а тепер і по всьому світу відзначається День байбака (Groundhog day). Перша згадка про День байбака датована 1841 р. "У минулий вівторок, 2 лютого, був День байбака. У цей день байбак прокидається від зимової сплячки і вилазить з нори. Якщо байбак бачить свою тінь, він лізе спати назад у нірку, тому що будуть ще шість морозних тижнів. Але якщо день похмурий, байбак не бачить своєї тіні. Він більше не повертається до сплячки, і нас чекає рання весна", - сказано в повідомленні. Офіційним американським святом День байбака став 1886 р. Байбаку дали ім'я "великий Філ - провидець із провидців, мудрець з мудреців, провісник з провісників". А м.Панкстоун назвали "світовим центром погоди".