В офисе "Патриота Украины" вчера прошел обыск. В организации заявили, что СБУ подбросила им патроны

Міліціонери і співробітники облуправління Служби безпеки України пізно ввечері 30 серпня здійснили обшук в офісі організації "Патріот України" в Харкові (вул. Римарська, 18).

Про це 31 серпня повідомив журналістам лідер організації Андрій Білецький.

За його словами, обшук тривав з 21.40 30 серпня до 1.20 31 серпня і був пов'язаний з кримінальною справою за фактом хуліганства, порушений після акції "Патріота України" біля облуправління СБУ. Під час обшуку в офісі організації було чотири людини, пізніше під'їхали ще декілька. У процесі обшуку правоохоронці виявили та вилучили 16 патронів. А.Білецький заявив, що ці патрони під час обшуку підкинув офіцер СБУ. "У приміщення увійшло вкрай багато людей, близько десяти, і вони розбіглися в усі кімнати. Ніхто не представлявся, усно сказали, що частина з них співробітники МВС, частина - співробітники СБУ. Нам була підкинути пачка патронів - 16 штук. Відбувалося так: співробітники зайшли на кухню з понятими, перевернули все догори дном, вийшли, і вже в дверях співробітник СБУ повернувся, поліз за тумбочку, де вже шукали, почувся дзвін падаючих патронів, після чого він дістав із-за тумбочки пачку патронів", - розповів А.Білецький. Крім того, під час обшуку були вилучені два системних блоки, відеокамера, футболки, шапки, 68 масок у формі голови собаки.

"Після вилучення патронів, швидше за все, сфабрікуют чергову кримінальну справу на хлопців з організації. Для цього їх і підкинули. Це завдання з Києва з розгрому організації", - заявив А.Білецький. За його словами, організація має намір проводити нові акції протесту проти дій правоохоронців.

За словами начальника слідчого управління Головного управління МВС України в Харківській області Зиновія Галавана, знайдені в офісі організації 16 патронів до пістолета Макарова будуть направлені на експертизу, яка встановить, чи є патрони боєприпасами. Якщо так, то за фактом зберігання боєприпасів буде порушено кримінальну справу. З.Галаван спростував заяви про те, що патрони підкинули правоохоронці. "Всі слідчі дії відбувалися в присутності понятих. Для чого міліції щось підкидати?", - заявив З.Галаван.

"Ми також розберемося, яке вони мають відношення до суспільства "Просвіта" ("Патріот" орендує приміщення на вул.Римарській у суспільства "Просвіта"-"SQ"). Вони дискредитують "Просвіту", - заявив З.Галаван. Він також зазначив , що не бачить у справі, порушень за фактом злісного хуліганства активістів організації, ніякої політики.
 

Довідка "SQ". Служба безпеки України 22 серпня в центрі Василькова Київської області затримала кількох членів Соціал-націоналістичної асамблеї (СНА, "Патріот України" входить до складу асамблеї) та організації "Патріот України". За даними СБУ, під час обшуку орендованого затриманими приміщення співробітники спецслужби виявили начинений гайками і цвяхами вибуховий пристрій, радіус ураження від якого може досягти більше 100 м. За даними слідства, теракт планувався 24 серпня в Києві або передмісті. СНУ і "Патріот України" заявили, що вони та їхні члени ніякого відношення до підготовки теракту не мають, вибуховий пристрій їм підкинули, "щоб спровокувати репресії проти членів СНУ і "Патріота України".

23 серпня в офісі на вул.Римарській,18  в Харкові, який займають товариство "Просвіта" ім.Шевченка і організація "Патріот України", стався конфлікт зі стріляниною з травматичного пістолета.

26 серпня представники "Патріота України" здійснили акцію протесту. Близько 50 молодих людей пройшлися від будівлі театру опери та балету до управління Служби безпеки України в Харківській області, кидаючи на землю димові шашки. Учасники акції вимагали відпустити членів організації, затриманих у Василькові (Київська обл.) за підозрою в тероризмі. Міліція порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, скоєного групою осіб (ч.2 ст.296 Кримінального кодексу) щодо лідера організації "Патріот України" А.Білецького.

Організація "Патріот України" заснована в 2005 р. у Харкові.