Вода відкритих водойм Харкова з травня до вересеня постійно досліджується на наявність холерного вібріона. Про це повідомила "SQ" головний санітарний лікар міста Ірина Зубкова. За її словами, збудником холери є холерний вібріон, який практично весь час живе у воді.

"Але в зимовий період, коли холодно, кількість цього вібріона невелика. Коли ж вода нагрівається, вібріон інтенсивно розмножується. Тому щорічно у літній період ми досліджуємо воду водойм. І бували випадки, коли ми виділяли холероподібний вібріон 1-ї групи. Так, це не холера, але такий холероподібний вібріон теж може викликати захворювання, подібне до холери. Нехай не таке важке, але це теж буде неприємна ситуація", - зазначила І.Зубкова.

За її словами, поки складно сказати, що саме викликало ситуацію в Маріуполі, де на холеру захворіли чотири людини. "У даному випадку ті ж бички, на яких грішать, що ними могли отруїтися, спочатку плавали у воді. Вони повинні були якось підхопити холеру в морі. А в море як вона могла потрапити? Пливло судно, припустимо, з Індії або Африки, людина, яка перебувала на цьому судні і заражена цим вірусом, могла сходити в туалет або її могло вирвати в море. Так інфекція і могла поширитися далі", - розповіла головний санлікар міста.

Як зазначила І.Зубкова, холера може дістатися куди завгодно - хоч до Чорного моря. "Все залежить від температурних режимів, від стану самої води моря. Якщо море буде забруднене госпфекальнимі стоками, то ймовірність поширення холери висока. Тому раджу не ковтати морську воду, мити руки, обполіскувати тіло після купання в морі - тоді проблем не буде", - відзначила санлікар.

Вона також додала, що не рекомендує їсти рибу невідомого походження. "Якщо, як казала одна мешканка, вона добре просушить рибу і посолить, то, мовляв, таким чином знезаразить її. Насправді, холера не боїться ні солі, ні вітру. Холера боїться тільки кислого середовища. Свого часу Ілля Мечников, проводячи випробування на собі, випив живу культуру холерних вібріонів, а потім запив кислим середовищем, і не захворів", - підкреслила І.Зубкова.

Довідка "SQ". 29 травня в Маріуполі (Донецька обл.) було зареєстровано три випадки захворювання на холеру. Хворі госпіталізовані. За попередніми даними, хворі готували і вживали рибу, виловлену в Азовському морі. Випадки захворювання безпосередньо між собою не пов'язані. 31 травня Міністерство охорони здоров'я України підтвердило четвертий випадок захворювання на холеру у ще одного мешканця Маріуполя. Зараз хворі отримують необхідну медичну допомогу.

Санітарно-епідеміологічна служба 30 травня заборонила в Маріуполі купатися в морі, ловити рибу і продавати її на ринках через виявлені випадки захворювання на холеру.