В Харькове презентовали памятные монеты к Евро-2012Національний банк України (НБУ) 1 березня ввів в обіг пам'ятні монети "Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012 р." номіналом 1 грн. Сьогодні відбулася їх презентація в Управлінні НБУ в Харківській області.

На аверсі монети вказаний її номінал, на реверсі зображений офіційний логотип УЄФА Євро-2012. "Ця монета оборотна, і ви зможете зустріти її в торговельній мережі", - зазначив начальник відділу готівкового обігу і касових операцій управління НБУ Дмитро Столярук. Вартість монети - 1 грн.

Також в управлінні презентували інвестиційні монети з золота та срібла "Архістратиг Михайло" - перші інвестиційні монети, випущені НБУ. За словами Д.Столярука, вони введені для того, щоб населення могло зберігати свої кошти не в іноземній валюті, а в дорогоцінних металах. Особливість цих монет полягає в тому, що вони будуть викуповуватися назад у банківську систему. Ціни на них змінюються щодня. "Якщо ціна на золото росте, то такі монети стають вигідним вкладенням вільних коштів на середньо- та довгострокову перспективу, щоб за рахунок здорожчання золота отримати додатковий прибуток і зберегти свої кошти", - зазначив Д.Столярук.

Монети "Архістратиг Михайло" номіналом 20 і 5 грн. виготовлені з золота, 1 грн. - зі срібла. Архістратиг Михайло - архангел, один з найбільш шанованих біблійних персонажів, переможець зла, покровитель воїнів, які борються за праведну справу - зображений на реверсі монети. Там же розміщені рядки з поеми Т.Шевченка "Гайдамаки": "За нас і душі праведних, і сила архістратига Михайла".

Викуповувати інвестиційні монети будуть і НБУ, і комерційні банки. За словами Д.Столярука, ціна монет встановлюється банками самостійно, але оскільки вони конкурують між собою, значно ціни завищувати не будуть. Золота 20-гривнева монета орієнтовно коштує від 15 тис. 200 грн. до 16 тис.грн., золота 5-гривнева - близько 4 тис.грн., срібна одногривнева - близько 400 грн. "Ці монети прирівняні до банківських металів. У них немає ПДВ на вартість металу, завдяки цьому різниця між вартістю монети і вартістю металу в цій монеті незначна, що робить їх цікавими для накопичення капіталу", - зазначив Д.Столярук. Наприклад, якщо здати на брухт 20-гривневу монету, то золота в ній буде на 14 тис.грн. "Це реальна альтернатива золотих злитків. Можливо, наші монети займуть частину цього ринку", - зазначив Д.Столярук.

Він додав, що інвестиційні монети будуть мати колекційну цінність, їхня перша партія викарбувана обмеженим тиражем (20-гривневих - 1,5 тис.шт., 5-гривневих - 3 тис.шт., 1-гривневих - 10 тис.шт.) .

Інвестиційні монети введені в обіг 28 грудня 2011 р.

В Харькове презентовали памятные монеты к Евро-2012 В Харькове презентовали памятные монеты к Евро-2012

Довідка "SQ". Раніше в облуправлінні НБУ презентували пам'ятні монети зі срібла та нейзильберу до Євро-2012 і присвячені містам, які приймають матчі чемпіонату.

Інвестиційна монета "Архістратиг Михайло" номіналом 20 грн. виготовлена ​​з золота - Au 999,9, маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,10 г, діаметр - 32 мм, товщина монети - 2,4 мм, кількість - 1,5 тис. шт.

Монета номіналом 5 грн. із золота - Au 999,9, маса дорогоцінного металу в чистоті - 7,78 г, діаметр - 20 мм, товщина монети - 1,6 мм; кількість - 3 тис. шт.

Монета номіналом 1 грн. зі срібла - Ag 999,9, маса дорогоцінного металу в чистоті - 31,1 г, діаметр - 38,6 мм, товщина монети - 3 мм, кількість - 10 тис. шт.