У 2012 р. на залізничному транспорті України запланована поетапна щоквартальна індексація тарифів на перевезення пасажирів у купейних вагонах. Про це повідомили "SQ" у прес-службі ДАЗТ "Укрзалізниця" з посиланням на генерального директора ДАЗТ Володимира Козака.

За його словами, здорожчає тільки проїзд у купейних вагонах. За рік вартість проїзду збільшиться на 14,3%. Протягом останніх трьох років тарифи на проїзд залізничним транспортом не змінювалися. "Для прикладу можна розглянути вартість проїзду в купейному вагоні поїзда № 350 з Києва до Харкова. Чинна вартість становить 99,75 грн. Після першого етапу підвищення вона становитиме 102,22 грн., Другого - 104,78 грн., третього - 107, 43 грн. і четвертого - 110,16 грн. Таким чином, протягом року вартість на проїзд у купейному вагоні даного поїзда збільшиться на 10,41 грн.", - зазначив В.Козак.

За словами В.Козака, також передбачається впровадження гнучкого тарифного регулювання вартості залежно від класу пасажирських вагонів і періодів перевезень, зокрема, це стосується масових перевезень пасажирів залізничним транспортом у передсвяткові та святкові дні. Вводяться коефіцієнти за сімома періодами року з коефіцієнтами зниження 0,7-0,95 і підвищення - 1,01-1,1. Окрім того, пропонується тариф регулювати і за днями тижня: зниження у вівторок і середу на 10% і підвищення в п'ятницю і неділю на 10%.

Таким чином, відзначили в "Укрзалізниці", підвищення тарифів на проїзд у купейних вагонах дозволить частково зменшити перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних, компенсувати витрати на утримання парку пасажирських вагонів, направити частину коштів на забезпечення безпеки руху, рівномірно розподіляти пасажиропотоки за періодами року та збільшити платежі до держбюджету.

Довідка "SQ". Порівняно з 1991 р. тарифи на пасажирські перевезення у 2011 р. збільшилися у 15,4 рази, при цьому відбулося збільшення цін на дизельне паливо (у 74 разів), рейки (у 51,7 рази) та електроенергію (у 27,3 рази).