Навчання волонтерів, яких готують у Харкові до Євро-2012, розпочнеться 1 березня. Про це 1 лютого повідомив журналістам заступник харківського міського голови з питань сім'ї, молоді, спорту та підготовки до Євро-2012 Олександр Попов. За його словами, на сьогодні вже відібрали 930 волонтерів з 1 тис. 250 необхідних. Більшість набраних волонтерів - студенти харківських вишів. Зараз триває додатковий набір охочих, який проводить міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді "Довіра" (пр. Гагаріна, 43-Б).

О.Попов зазначив, що з березня волонтерів почнуть навчати матеріалам. Серед основних тем занять - психологічні аспекти волонтерської діяльності, лідерства та комунікації, робота з людьми з функціональними обмеженнями, робота в команді, надання першої долікарської медичної допомоги, сурдопереклад, іноземні мови, введення в футбольну термінологію, історія чемпіонатів Європи з футболу, визначні пам'ятки і туристичні маршрути приймаючого міста. "Ця інформація стане корисною для молодих людей не тільки під час чемпіонату Європи, а й у подальшому житті. Зараз надходять пропозиції від приватних осіб і організацій, які хочуть узяти участь у навчанні волонтерів, у тому числі і на добровільних засадах", - підкреслив О.Попов.

Усього на реалізацію Програми розвитку волонтерського руху в місті Харкові на 2011-2012 рр. з міського бюджету виділено 1 млн. 360 тис.грн. До кошторису програми входить вартість навчання волонтерів, їх утримання під час чемпіонату, забезпечення спеціальною формою та ін.

Довідка "SQ". У травні 2012 р. волонтери почнуть практичне навчання безпосередньо на об'єктах, задіяних у ході чемпіонату, - в аеропорту, на стадіоні, на вокзалах, у фан-зоні і т.д. Зараз розробляється проект електронного посвідчення для волонтерів, що буде давати право на знижки в торговельних, оздоровчих і розважальних центрах Харкова.

З 1 до 21 червня в Харкові працюватиме Міжнародний волонтерський табір, який буде організований на базі одного з харківських вишів. Учасники волонтерського молодіжного табору приїдуть з міст-побратимів, яких у Харкова 21, і міст-партнерів. У складі команди кожного міста буде п'ять волонтерів та один керівник групи.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. Згідно з жеребкуванням, у Харкові 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.