У футболі буде введена електронна система визначення взяття воріт. Як повідомило видання "Спорт-експрес", увечері 5 липня на спеціальному засіданні Міжнародної ради футбольних асоціацій (IFAB - орган, який має право вносити зміни до футбольних правил - "SQ") у Цюріху (Швейцарія) більшістю голосів проголосували за цю зміну.

Тепер два творці систем визначення взяття воріт - "Hawk Eye" і "Goalref" - приступлять до нового етапу розробок і тестів. Їхнє завдання - зробити апаратуру доступною для використання всіма організаторами змагань під егідою ФІФА. На офіційному рівні обидві системи пройдуть фінальний тест під час грудневого чемпіонату світу серед клубів у Японії, і в разі успіху почнеться їх повсюдне впровадження. При цьому поки невідомо, чи будуть на турнірі використовуватися додаткові арбітри за воротами: це питання знаходиться на стадії обговорення.

Після того як повсюдне впровадження систем визначення взяття воріт буде остаточно схвалене, розробками аналогічних систем зможуть зайнятися й інші компанії, які почнуть продаж своїх продуктів після отримання ліцензії ФІФА. ФІФА сподівається, що це призведе до зниження ціни на систему, що підвищить її доступність.

Як заявив віце-президент ФІФА Жером Вальке, зараз ціна на існуючі дві системи складає приблизно 250 тис.дол. (для одного стадіону). "Для змагань під егідою ФІФА ми сплатимо все самі. Приміром, за свій рахунок встановимо все необхідне обладнання. Що стосується інших змагань, то їх організатори повинні самі вирішувати, чи потрібна їм така система", - підкреслив він.

На прес-конференції після засідання IFAB Алекс Хорн, який представляє в IFAB Англійську футбольну асоціацію, підкреслив, що для вирішення інших суперечливих ситуацій на полі техніку використовувати не планується. За його словами, втручання в роботу арбітрів, наприклад, у таких питаннях, як визначення офсайдів, негативно позначиться на футболі.

Довідка "SQ". Після того як 19 червня в матчі Англія-Україна на Євро-2012 угорський арбітр Віктор Кашшаі не зарахував гол українців, хоча м'яч перетнув лінію воріт, президент ФІФА Йозеф Блаттер заявив про необхідність введення автоматичної системи визначення взяття воріт.

Президент УЄФА Мішель Платіні виступив проти запровадження в футбол якихось електронних технологій.