Харків'янка Ганна Ушеніна, яка днями стала чемпіонкою світу з шахів, сьогодні, 3 грудня, повернулася до Харкова. Цього ж дня спортсменка дала прес-конференцію з нагоди перемоги у світовій першості.

Як зазначила Ушеніна, перемога на чемпіонаті світу далася їй нелегко, оскільки турнір був тривалим, а її суперниці були достатньо сильними і досвідченими. "Я навіть не думала, що стану чемпіонкою. Я просто намагалася грати кожен матч якомога краще. Найважчим, але й найцікавішим був останній матч із екс-чемпіонкою світу - болгаркою Антоанетою Стефановою. Це були нервові партії, я і моя суперниця надто втомилися, було дуже важко. Саме тому ми часто помилялися. У третій і четвертій партіях ми обмінялися ударами: спочатку виграла я, а потім заслужену перемогу здобула Антуанета. Далі йшов тай-брейк, який для мене виявився успішним", - розповіла харківська шахістка.

За її словами, спеціально до тай-брейку вона ніяк не готувалася, а навпаки - відпочивала і дивилася фільми. "У першій партії тай-брейку у білих була перевага, але мені вдалося домогтися нічиєї. У другому поєдинку у чорних було трохи гірше, але у Антуанети було мало часу, тому вона захищалася неточно, і мені вдалося виграти", - підкреслила Ушеніна .

Шахістка подякувала всім, хто її підтримував під час чемпіонату, а саме - батькам, друзям та вболівальникам із усього світу.

Нагадаємо, що чемпіонку світу привітали президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров. Також Ушеніну привітали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і харківський міський голова Геннадій Кернес. Сьогодні від імені губернатора спортсменці вручили цінні подарунки - шахівницю і ноутбук.


Довідка "SQ". 27-річна харків'янка Ганна Ушеніна виграла чемпіонат світу з шахів серед жінок, який 1 грудня завершився в Ханти-Мансійську (Росія). У фіналі харків'янка обіграла екс-чемпіонку світу болгарку Антоанету Стефанову. Після чотирьох зустрічей у дівчат була нічия - 2:2. Тому 1 грудня Ушеніна зустрілася зі Стефановою на тай-брейку, який відбувся за схемою: 2 партії з контролем 25 хвилин + 10 секунд на хід. У підсумку у вирішальному поєдинку харків'янка з рахунком 1,5 на 0,5 обіграла болгарку і стала першою представницею України, яка завоювала світову першість.

Нагадаємо, що в півфіналі Ушеніна на тай-брейку перемогла китаянку Цзюй Веньцзюнь - 2,5:1,5.