Харьковчанка Ушенина стала чемпионкой мира по шахматам 27-річна харків'янка Ганна Ушеніна виграла чемпіонат світу з шахів серед жінок, який завершився в Ханти-Мансійську (Росія). Про це повідомив офіційний сайт турніру.

У фіналі харків'янка обіграла екс-чемпіонку світу болгарку Антоанету Стефанову. Після чотирьох зустрічей у дівчат була нічия - 2:2. Тому 1 грудня Ушеніна зустрілася зі Стефановою на тай-брейку, який пройшов за схемою: 2 партії з контролем 25 хвилин + 10 секунд на хід. У результаті у вирішальному поєдинку харків'янка обіграла болгарку і стала першою представницею України, яка завоювала світову першість.

Нагадаємо, що у півфіналі Ушеніна на тай-брейку перемогла китаянку Цзюй Веньцзюнь - 2,5:1,5.
 

Довідка "SQ". Ганна Ушеніна народилася 30 серпня 1985 р. в Харкові. У 2005 р. спортсменка стала чемпіонкою України серед жінок і бронзовим призером чемпіонату Європи з шахів, а в 2012 р. розділила першість у найсильнішому за складом національному чемпіонаті. Золота олімпійська медаль Всесвітньої шахової олімпіади в складі збірної України (Турин, 2006 р.) залишалася до сьогодні найвищим спортивним досягненням харків'янки. На Олімпіаді в Стамбулі (Туреччина) у вересні 2012 р. українки завоювали бронзові медалі (Ганна виступала в команді на 4-й дошці і набрала сім очок в 10 партіях). Найкращим результатом Ушеніної в чемпіонатах світу був вихід у чвертьфінал у 2008 р., де вона поступилася майбутній переможниці - росіянці Олександрі Костенюк.