Державна служба автомобільних доріг України "Укравтодор" провела в 2009 р., за попередніми підрахунками, 30% тендерів з порушенням умов конкуренції. Про це 30 вересня в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив голова професійної спілки "Не байдужі", фахівець у галузі державних закупівель підприємства "Редукціон" Геннадій Островерх.

"У рамках проекту з вивчення держзакупівель, проведених "Укравтодором", було встановлено, що в 2009 р. було проведено дві процедури неконкурентних держзакупівель у одного учасника торгів - на 9,5 млн. грн. та на 2,89 млрд. грн. В останньому випадку - це послуги з експлуатаційного утримання та поточного планового ремонту автодоріг державного і місцевого значення загального користування", - зазначив Г.Островерх.

Як повідомив голова спілки громадських організацій "Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів усіх рівнів", головний редактор інформаційного бюлетеня "Редукціон" Владислав Зубар, метою проекту з вивчення роботи "Укравтодору" є дослідження процедур неконкурентних закупівель в одного учасника і торги з обмеженою участю. "Наше завдання - показати органу виконавчої влади - як економити кошти, як прозоро вести діяльність, щоб всі процедури проводилися на основі конкуренції. За підсумками роботи ми дамо рекомендації "Укравтодору", - зазначив В.Зубар.

Як розповіла адвокат, член правління професійної спілки "Не байдужі" Олена Лахно, в суспільстві зараз мало цікавляться процесами, які відбуваються у сфері використання держкоштів. "Це сумно, тому що це кошти платників податків, і суспільство починає цікавитися цієї інформацією тільки після того, як виникають гучні скандали у сфері держзакупівель. Але якщо контроль буде більш пильним, таких фактів просто не буде", - повідомила О.Лахно.

Як повідомив В.Зубар, до серпня 2009 р. відстежувати процедури держзакупівель на держпідприємствах було досить проблематично через особливості законодавства. Але після того, як 30 серпня вступив у силу закон про здійснення держзакупівель, процедури моніторингу стали більш прозорими, і громадські організації на підставі постанови Кабміну про громадську експертизу діяльності органів виконавчої влади тепер можуть вимагати відповідну документацію.

Як зазначив Г.Островерх, у планах спілки громадських організацій "Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів усіх рівнів" - перевірка структурних підрозділів "Укравтодору" - облавтодорів.

Довідка "SQ". Проект з вивчення держзакупівель "Укравтодором" фінансується Міжнародним фондом "Відродження" та юридичною компанією "Редукціон" (Харків). Перший етап проекту - дослідження публічної інформації та інформації з "Укравтодору" про неконкуретні процедури в 2008-2009 рр., другий етап - складання та надання звітів "Укравтодору" і до Кабміну, третій - пропозиції щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики у сфері держзакупівель.