"Зараз робоча група, створена Сергієм Тігіпком (віце-прем'єр з економічних питань, лідер партії "Сильна Україна" - "SQ"), практично цілодобово працює над Податковим кодексом. Харків'яни Олександр Кірш (головний редактор журналу "Бухгалтер" - "SQ") і Леонід Рубаненко (голова комісії з питань оподаткування Ради підприємців при Кабміні - "SQ") теж працюють в цій команді", - повідомила 11 червня у прес-центрі інформагентства" STATUS QUO "заступник голови політичної партії "Сильна Україна" Олександра Кужель. "Ми будемо вносити всі пропозиції стосовно Податкового кодексу, які податківці в останній момент вписали в документ і які треба буде до другого читання відредагувати", - зазначила вона.

Серед позитивних моментів кодексу О. Кужель назвала поетапне зниження ставки податку на прибуток, зменшення кількості самих податків, а також те, що в кодексі тепер є розуміння спрощеної системи оподаткування, яка була на межі знищення. "Практика показує, що той документ, який надходить від уряду, а потім голосується в парламенті в останній редакції - це завжди дві великі різниці. Але головне - не перетворити процес ухвалення кодексу на мильну оперу, щоб його не поховали в парламенті", - заявила О. Кужель. "Зараз перед робочою групою С. Тігіпка стоїть завдання" підчистити "кодекс і прибрати дурості і ляпи, які там все ще є", - зазначила заступник голови партії "Сильна Україна".

Довідка "SQ". Кабінет міністрів 9 червня схвалив проект нового Податкового кодексу. Згідно проекту документа, кількість загальнодержавних податків зменшується з 29 до 17, скасовуються 10 місцевих податків і зборів. Крім того, передбачено поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств, який зараховується до держбюджету: з 25 до 20% - в 2011 р. і подальше щорічне зменшення на 1% - до 17% в 2014 р.

Перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв 11 червня заявив, що парламент ухвалить Податковий кодекс до 10 липня. При цьому А. Клюєв припустив, що наступного пленарного тижня документ буде прийнятий в першому читанні. Потім кодекс протягом двох тижнів буде відпрацьовуватися в комітетах парламенту і на початку липня розглядатися у другому читанні.