Якщо б міська влада мала звичку обговорювати проблеми публічно, то конфлікту в парку ім.Горького можна було уникнути - нардеп А. Александровська

"Я б вимагала публічності від міської влади перед тим, як вона починає робити щось масштабне. А вона всіляко уникає цього, тому ось така реакція людей - неминуча", - повідомила 26 травня журналістам народний депутат - харків'янка Алла Александровська (фракція Компартії) , коментуючи конфлікт навколо вирубки дерев у парку ім.Горького та будівництва нової дороги.

Разом з тим нардеп зазначила, що проблема розв'язки доріг у Харкові дійсно існує. "Я балотувалася на посаду мера не один раз, і, повірте, готуючись до виборів кожен раз, я консультувалася з фахівцями в області міського господарства, в т.ч. транспортниками. Проблема розв'язок є. А ось ця дорога, яку намагаються прокласти, - вона вирішить проблему? З одного боку, дивишся на карту - начебто так, потрібно закільцювати дорогу. Але з іншого боку, є вулиця Дерев'янка, за якою цілком можна об'їхати в тому ж напрямку, і виникає питання: хіба її недостатньо? Ми ж знаємо , що заторів там практично не буває. Треба б послухати фахівців, але - наша влада не публічна ", - підкреслила А. Александровська.

Також, за її словами, активний опір будівництву нової дороги люди можуть надавати через загрозу подальшої забудови зеленої зони. "Я нещодавно прочитала, що в лісопарковій зоні Харкова планується побудувати будинки для сиріт. Ви розумієте, для дітей побудують один будинок, образно кажучи, на 16 осіб, а поруч з'явиться котеджне селище", - зазначила нардеп.

Довідка "SQ". 19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев. 20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги".

Уранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. Цього дня один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади.

22-25 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. За словами екологів, 25 травня четверо учасників акції були побиті і затримані міліцією.

26 травня учасники акції протесту перегородили дорогу і не пропустили на місце робіт будівельну техніку.