Мер міста, обраний на позачергових виборах, буде виконувати свої функції протягом чотирьох років. Про це 26 квітня повідомив "SQ" доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський.

За його словами, ця норма закріплена у рішенні Конституційного суду від 4 червня 2009 р. "У цілому ж, вибори сільських, селищних і міських голів і депутатів місцевих рад регулюються ст. 141 Конституції, де сказано, що голови обираються на чергових виборах терміном на чотири роки, а депутати - на п'ять років. Конституційний суд своїм рішенням підтвердив цю  норму й для позачергових виборів. Тому в даний момент будь-які твердження, що мер, обраний на позачергових виборах, буде легітимним тільки до наступних чергових виборів, не мають під собою законних підстав", - підкреслив юрист.

Як повідомив Ф. Веніславський, зараз в Конституційному суді знаходяться два законопроекти, які можуть змінити терміни виборів. "Перший законопроект передбачає, що сільських, селищних і міських голів обиратимуть, як і депутатів місцевих рад, на п'ять років. А ось другим законопроектом пропонується встановити норму, згідно з якою обраний на позачергових виборах сільський, селищний і міський голова буде виконувати обов'язки тільки до чергових виборів, а не весь термін", - відзначив Ф. Веніславський.

За словами юриста, у цьому ж законопроекті вказується, що чергові вибори мають пройти в Україні 27 березня 2011р. "Якщо Конституційний суд ухвалить стосовно цього законопроекту позитивний висновок, то для того, щоб він став законом, депутати повинні будуть на першій сесії віддати за нього 226 голосів, а на другій - вже 300 голосів", - підкреслив експерт.

 

Довідка "SQ". 4 квітня у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про призначення на 11 липня виборів харківського міського голови. Проект постанови внесений групою депутатів - членів комісії з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Харківський міський голова Михайло Добкін у березні залишив свою посаду у зв'язку з призначенням головою Харківської облдержадміністрації. Обов'язки мера виконує секретар міськради Геннадій Кернес.