Державна пенітенціарна служба України 25 квітня повідомила, що засуджена Юлія Абаплова, яка знаходилася в одній камері з екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко в Качанівській виправній колонії Харкова, була переселена до іншої камери. Таке рішення було прийняте керівництвом колонії на підставі поданої особистої письмової заяви самої засудженої.

Крім того, до камери Ю.Тимошенко були переведені дві інші засуджені, які відбувають покарання за економічні злочини: одна з них засуджена за підробку банкнот, інша - за заволодіння чужим майном.

Як повідомив "Інтерфакс-Україна", уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова підтвердила наявність тілесних ушкоджень у Ю.Тимошенко. "За дорученням Н.Карпачової 24 квітня представник уповноваженого Сергій Кудрук здійснив візит без попередження до Ю.Тимошенко. Згідно з текстом заяви Н.Карпачової, підтверджено наявність тілесних ушкоджень у Юлії Володимирівни Тимошенко", - заявив лідер партії "Фронт змін", народний депутат Арсеній Яценюк, оголошуючи на прес-конференції заяву Н.Карпачової. "Уповноважений Верховної Ради з прав людини вимагає від генерального прокурора України порушити кримінальну справу й відсторонити від виконання посадових обов'язків причетних до факту грубого поводження з Ю.Тимошенко під час її етапування до лікарні", - підкреслив він.

Довідка "SQ". Ю.Тимошенко 20 квітня оголосила голодування на знак протесту проти "того, що відбувається в країні і з нею особисто". Раніше захисник екс-прем'єра Сергій Власенко заявив, що Ю.Тимошенко 20 квітня доправили для проходження лікування до ЦКБ № 5 (Харків) проти її волі.

Як повідомив журналістам, коментуючи цю ситуацію, прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, Ю.Тимошенко написала заяву до обласної прокуратури про те, що її доправили до ЦКБ проти її волі, застосувавши до неї при цьому фізичний вплив. У заяві екс-прем'єр зазначила, що її вдарили в живіт, викручували руки й ноги. За цією заявою, як зазначив Г.Тюрін, прокуратура провела перевірку. Викладена Ю.Тимошенко інформація не підтвердилася.

Також він додав, що після заяви Ю.Тимошенко до неї приїхав судовий медик, щоб оглянути її і перевірити факт нанесення тілесних ушкоджень. Проте екс-прем'єр, за словами Г.Тюріна, відмовилася від перевірки. У результаті прокуратура Харківської області відмовила в порушенні кримінальної справи стосовно співробітників колонії, які відвозили Ю.Тимошенко до лікарні.

Термін повноважень омбудсмена Н.Карпачової закінчився 7 лютого 2012 р. Учора, 24 квітня, Верховна Рада обрала уповноваженим з прав людини Валерію Лутковську.