Сьогоднішня соціальна політика в Україні неефективна. Про це під час презентації розділу "Соціальна політика" нової редакції програми партії "УДАР Віталія Кличка" (прийнята 11 червня на з'їзді партії) заявив голова Харківської облорганізації партії Юрій Литвиненко, передав сайт облорганізації.

За словами Ю.Литвиненка, серед основних причин такої ситуації - те, що сьогодні на соціальні програми витрачається близько 9,5% ВВП, при цьому близько 2/3 соціальних фондів потрапляє до забезпечених громадян. "Існуюча в Україні економічна система характеризується застарілою пенсійною системою, несправедливою системою пільг, марнотратством при розподілі соціальних фондів та популізмом при вирішенні проблем молодих сімей", - заявив Ю.Литвиненко.

Він зазначив, що партія "УДАР" у своїй програмі запропонувала таку ідеологію соціальної політики: "Соціальна політика має бути побудована на принципі "залізної сітки", по-справжньому міцною, щоб не дати людині впасти на соціальне дно, але в той же час недостатньо затишною, щоб не виникла спокуса пролежати на ній усе життя". "Адресність має стати основним принципом механізмів соціальної підтримки, а всі соціальні фонди повинні розподілятися з урахуванням майнового стану отримувача", - заявив Ю.Литвиненко. Також він зазначив, що у своїй програмі партія "УДАР" пропонує провести моніторинг одержувачів пільг, запровадити механізми обліку наданих пільг та критерії майнового стану одержувачів. Ю.Литвиненко підкреслив, що ці заходи дозволять значно підвищити соціальну захищеність населення.