Державотворчим чинником в Україні має стати українське громадянство, а не етнічна приналежність. Про це заявив народний депутат - харків'янин Олександр Фельдман на міжнародній конференції "Світ без нацизму", яка відбулася 17 грудня в російській Раді Федерації. Про це повідомили "SQ" у прес-службі нардепа.

О.Фельдан заявив, що класичне розуміння нації, засноване на уявленні про те, що культурно та етнічно однорідна нація передує державі і створює його, не підходить для національно-державного будівництва в більшості пострадянських країн. Оскільки розпад СРСР і формування незалежних республік проходило з адміністративно-республіканською ознакою, а не за етнонаціональною, і пострадянські країни мають неоднорідну специфіку, більш придатною є інша модель, за якої "нація формується на базі держави". За таким зразком будувалася Британія і Франція.

У своєму виступі О.Фельдман зазначив, що в більшості пострадянських країн, у тому числі в Україні, головним завданням є формування поваги до українського громадянства як до консолідуючого і державотворчого чинника. Це додасть українській нації більшою мірою громадянський, ніж вузький етнокультурний зміст.