Народні депутати Олександра Кужель, Тетяна Слюз та Людмила Денисова, які 16 січня прийшли на побачення до екс-прем'єра Юлії Тимошенко і приєдналися до її акції громадянської непокори, досі не залишили кімнату для побачень на 9-му поверсі ЦКБ № 5 "Укрзалізниці". Про це сьогодні, 17 січня, розповів журналістам начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков.

Він зазначив, що провів ще одну профілактичну бесіду з жінками-нардепами, попросив їх припинити протиправні дії і залишити приміщення. Депутати відмовилися це зробити і заявили, що залишаться в лікарні, поки не будуть виконані вимоги екс-прем'єра.

Колпащиков зазначив, що вимоги Тимошенко мають під собою політичне підґрунтя. Він підкреслив, що відеоспостереження за нею ведеться законно відповідно до ст. 103 Кримінально-виконавчого кодексу України та підтверджене рішенням суду. Начальник колонії підкреслив, що охоронців-чоловіків у палаті Тимошенко як не було, так і немає, а начальник варти перебуває за межами блоку.

Крім того, Колпащиков розповів, що для установки в лікарні таксофона технічної можливості немає (вчора нардепи пропонували на власні кошти встановити в ЦКБ таксофон, щоб екс-прем'єр могла ним користуватися). Однак, за його словами, екс-прем'єру давали можливість спілкуватися мобільним телефоном.

Колпащиков підкреслив, що пенітенціарна служба зараз готує документи для звернення до суду зі скаргою на протиправні дії жінок-нардепів. Начальник колонії зазначив, що має намір і далі проводити з депутатами бесіди, але якщо це не допоможе - він звернеться до суду. "Співробітники пенітенціарної служби діють відповідно до закону, і якщо депутати хочуть змінювати чинні законодавчі акти, то їх треба змінювати в парламенті, а не в лікарні", - підкреслив він.

Довідка "SQ". Тимошенко була засуджена до 7 років за звинуваченням у зловживанні владою при підписанні газових домовленостей з Росією та відбуває термін у Качанівській колонії Харкова. З 9 травня екс-прем'єр перебуває в ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" на лікуванні.

8 січня Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори і відмовилася повертатися до своєї палати доти, доки звідти не приберуть відеоспостереження та цілодобову охорону. Тимошенко також заявила, що на знак протесту вона більше жодного разу не приїде добровільно до суду, "бо це давно не суд, а інквізиція без справедливості і честі".

16 січня до акції Тимошенко приєдналися кілька жінок-нардепів.