Женщины-нардепы, которые прибыли к Тимошенко, тоже объявили акцию гражданского неповиновенияЖінки-нардепи від ВО "Батьківщина" Олександра Кужель, Тетяна Слюз та Людмила Денисова, які сьогодні, 16 січня, прибули до ЦКБ № 5 на побачення з екс-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, оголосили акцію громадянської непокори. Про це заявив журналістам захисник Тимошенко Сергій Власенко.

За його словами, жінки повідомили йому про свої наміри до того, як піднялися до Тимошенко. "Кілька хвилин тому до акції громадянської непокори Тимошенко приєднайся жінки, які перебувають зараз з нею в кімнаті для побачень. У них не буде можливості нормально ночувати, вони залишаться без їжі і води, підтримуючи Юлію Володимирівну. Вони не залишать приміщення доти, доки не будуть виконані законні вимоги Тимошенко", - заявив Власенко. Він уточнив, що про голодування не йдеться: жінки залишаться без їжі, тому що не брали з собою ні продуктів, ні води.

За його словами, жоден в'язень Качанівської колонії не перебуває під цілодобовим відеоспостереженням і не обмежений у праві на телефонний зв'язок, як це відбувається з Тимошенко.

Як заявив журналістам заступник начальника Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області Андрій Лапінський, жінки-нардепи, які піднялися до Тимошенко, не інформували керівництво колонії або пенітенціарну службу про проведення акції протесту. Він підкреслив, що продовжується побачення, яке триватиме більше трьох годин. "Якщо жінки не залишать приміщення по закінченні цього терміну, значить, - депутати порушать закон", - заявив Лапінський.

Він не уточнив, які заходи вживатиме служба, якщо депутати відмовляться залишати приміщення для побачень. "Подивимося, як будуть розвиватися події. Співробітники пенітенціарної служби будуть діяти відповідно до закону", - зазначив Лапінський.

Довідка "SQ". Тимошенко була засуджена до 7 років за звинуваченням у зловживанні владою при підписанні газових домовленостей з Росією та відбуває термін у Качанівській колонії Харкова. З 9 травня екс-прем'єр перебуває до ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" на лікуванні.

8 січня Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори і відмовилася повертатися до своєї палати доти, доки звідти не приберуть відеоспостереження та цілодобову охорону. Тимошенко також заявила, що на знак протесту вона більше жодного разу не приїде добровільно до суду, "бо це давно не суд, а інквізиція без справедливості і честі".