"Для всієї спрощеної системи оподаткування для фізичних осіб касові апарати не потрібні", - заявив у телепрограмі "Параполітіка" віце-прем'єр-міністр України, лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко, коментуючи новий Податковий кодекс (ПК). За його словами, ті організації, які будуть працювати як юридичні особи, і до цього були зобов'язані мати касові апарати. "Для цих організацій в нову редакцію ПК ми ввели зміни. Ми запропонували їм перейти все-таки на загальну систему оподаткування. Перед цим для них був прописаний спрощений бухгалтерський облік. Звітність з цього спрощеного обліку буде не раз на місяць, а раз на квартал. Також, хто переходить на загальну систему оподаткування, отримує обсяг реалізації на 3 млн.грн. і податок на прибуток на 5 років у розмірі 0 грн. ", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, зараз триває обговорення того, що ще можна доповнити в новий ПК. "Зокрема, саме слабке місце у нас сьогодні - спрощена система оподаткування для фізичних осіб. Ми якраз обговорюємо, що можна зробити з обсягом реалізації для фізосіб-"єдиноподатників", щоб його знову підняти з 300 тис.грн. до 500 тис.грн. ", - повідомив віце-прем'єр.

"Але я хочу сказати, що ми постараємося зробити все, щоб не образити людей, ось цих малих підприємців, які працюють у досить важких умовах. Більш того, я думаю, що найближчим часом ми разом з ними обговоримо деякі зміни, внесені в законодавство. Зараз, наприклад, одеські підприємці мені прописують главу в закон про внутрішню торгівлю з приводу взаємин між власниками ринків і підприємцями. І я постараюся відрегулювати все це до найжорсткішої дрібниці. А власники ринків, яких я теж збирав і просив зробити це, плювати хотіли на все ", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, тепер прийшов час держави включатися в цей процес. "Люди, які сидять на базарі, абсолютно безправні. А коли людина безправна, вона не має договору, їй й кажуть: офіційно ти платиш стільки, а неофіційно стільки. У підсумку і держава не доотримує, і люди в напруженому, підвішеному стані", - підкреслив політик.

С.Тігіпко додав, що робота над податковим законодавством не зупиниться. "Я притягну ще пару західних експертів і створю їм нормальні умови для роботи. Зараз ми працюємо за принципом - 20% змін дадуть 80% ефекту. А треба доопрацювати так, щоб отримати 100% ефекту", - резюмував віце-прем'єр.

Повну версію інтерв'ю з С. Тігіпко дивіться у телепрограмі "Параполітіка" у суботу, 16 жовтня, на каналі "Фора" (початок о 18.00) і на каналі "Р1" (початок - о 21.00) з повтором у неділю (23.00).

Довідка "SQ". 7 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект ПК, внесений Кабінетом міністрів України. Також парламентарії ухвалили рішення відправити проект кодексу в профільний комітет для підготовки до другого читання.

14 жовтня харківські підприємці провели мітинг на пл.Свободи, виступивши проти прийнятого в першому читанні проекту ПК. "Редакція нового ПК дозволяє підприємцю-"єдиноподатнику" мати річний дохід 300 тис.грн. замість 500 тис.грн., як зараз. Але це не найстрашніше. Замість десяти осіб найманих робітників підприємцю буде дозволено мати двох. Якщо джерел доходів у підприємця два і більше, сума в 300 тис.грн. ділиться пропорційно, що, природньо, скорочує права підприємця розвивати свій бізнес, давати роботу іншим громадянам України. Це пряме порушення ст.2 Конституції України ", - зазначив виконавчий секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фатєєв.