Приєднання партії "Сильна Україна" до Партії регіонів (ПР) означатиме програш лідера "Сильної України", віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Про це 16 серпня, коментуючи новину про злиття "Сильної України" і ПР, заявив харківський політолог Олександр Романюк. За його словами, ці дії - фактично боротьба нинішньої влади з владою альтернативною. Він зазначив, що, можливо, "нинішня консолідація опозиції підштовхнула лідера регіоналів Миколу Азарова та Сергія Тігіпка зробити заяву про входження "Сильної України" до ПР".

О.Романюк підкреслив, що такі дії С.Тігіпка фактично перетворюють його на "політичний труп", оскільки тепер він повністю солідаризується з нинішньою владою. За словами політолога, поглинання "Сильної України" нічого не дасть ПР, оскільки її традиційний електорат поступово розчаровується, в т. ч. через проведення владою непопулярних реформ. Тому люди, які голосували на президентських виборах за С.Тігіпко, швидше віддадуть свої голоси іншим політсилам, а не ПР.

За словами політолога Володимира Нікітіна, об'єднання "Сильної України" і ПР - подія очікувана: це свого роду політична унія, яка є продовженням особистої унії С.Тігіпка з президентом України Віктором Януковичем. Він зазначив, що це злиття фактично означатиме розчинення "Сильної Україна" в ПР, тому що "ні про яке-небудь рівноправному об'єднанні партій не йдеться". В.Нікітін підкреслив, що для ПР ця подія буде означати лише символічне зміцнення, оскільки партійні структури "Сильної України" не нададуть великої підтримки ПР. "У той же час входження "Сильної України" в ПР - це зміцнення особистих позицій С.Тігіпко у владі і можливе зміцнення реформаторської лінії в Кабміні", - зазначив В.Нікітін.

Він також підкреслив, що такі дії означатимуть для С.Тігіпка "втрату власного політичного обличчя", оскільки він перестане бути самостійною політичною фігурою, особливо в світлі майбутніх у 2012 р. виборів до Верховної Ради. Політолог також зазначив, що в результаті цього злиття ПР отримає деяке зростання електоральної підтримки, а відсутність конкурента по електоральному полю в особі "Сильної України" буде означати зміцнення позицій.

Як зазначив політолог Валерій Дудко, такий варіант розвитку подій був передбачуваний: раніше ПР так само приєднала "партію Євгена Кушнарьова і залишки СДПУ (о), і навряд чи ці люди комфортно відчувають себе в ПР". За словами В.Дудка, ефект партії С.Тігіпка на попередніх виборах справило те, що виборці повірили в нове обличчя. Однак зараз рейтинги ПР і "Сильної України" падають з кожним днем, а С.Тігіпко асоціюється у виборців з непопулярними рішеннями - пенсійною реформою і запровадженням Податкового кодексу. В.Дудко зазначив, що "закони політології відмінні від законів математики, і в них два плюси можуть дати мінус", тому ПР це об'єднання навряд чи принесе плюси. Як підкреслив політолог, аналогічна доля, а саме - поглинання Партією регіонів, очікує партію Володимира Литвина і частина "Нашої України".

За словами політолога Юлії Біденко, цей крок для С.Тігіпко не дуже виграшний, оскільки він втрачає своїх виборців, які бачили в ньому третю силу, відмінну від ПР і БЮТ. Для ПР ефект від злиття партій теж буде незначним, оскільки навряд чи ті, хто голосував за С.Тігіпка, автоматично почнуть підтримувати регіоналів. Ю.Біденко зазначила, що злиття "Сильної Україна" і ПР - це непродуктивний альянс. Утім, за її словами, ці дії вкладаються в логіку нинішньої влади, яка хоче створити подобу біпартійна політичної системи з поділом на владу й опозицію, з тим щоб, розділяючи суспільство, постійно утримувати свою владу.

Довідка "SQ". 16 серпня М.Азаров і С.Тігіпко заявили про об'єднання "Сильної України" і Партії регіонів.