Україну можуть позбавити права проводити Євро-2012 через процеси над лідером ВО "Батьківщина" Юлією Тимошенко, екс-міністром МВС Юрієм Луценком та іншими представниками опозиції. Як заявила 14 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" депутат німецького парламенту, спікер з питань України Віола фон Крамон Таубадель, у Європі впевнені, що судові процеси над лідерами опозиції є показовими, порушують принципи демократії та права людини. Крім скасування Євро-2012, Україну можуть чекати й інші санкції - зокрема, непідписання угоди про асоціативне членство в Євросоюзі, зазначила В.фон Крамон Таубадель.

"Думаю, що наслідки будуть ще до того, як ми повернемося додому. Ми теж розповімо про наші враження. Україна хоче підписати договір про асоційоване членство в ЄС та вільну торгівлю, але укладення цього договору пов'язане з деякими політичними передумовами. Це стосується і прав людини , й основ правової держави. Україна хоче рухатися в напрямку Європи - ми це прекрасно розуміємо і за інших обставин, можливо, активно її в цьому підтримували б. Країни Євросоюзу не завжди дотримуються однієї думки, але в цьому випадку Європа одноголосна: процес над Тимошенко - показовий і політичний без конкретного складу злочину", - підкреслила депутат Бундестагу.

Представники німецької делегації також зазначили, що умови, в яких були підписані газові угоди з Росією 2008 р., були вкрай складними для України. "Це було політичне рішення, яке не можна переслідувати юридичними методами. Крім того, потрібно згадати, в якій політичній ситуації був підписаний цей договір. Тоді були дуже складні умови для ведення переговорів. Це була зима 2008 р., у Болгарії та багатьох інших європейських країнах люди просто замерзали. І, звичайно, збільшувався тиск з боку Європейського союзу на Україну, тому що українська газотранспортна мережа не функціонувала, як годиться, і ЄС наполягав на складанні нового газового договору", - зазначила голова парламентської групи, голова німецької делегації Бербель Кофлер.

Раніше на офіційній зустрічі з головою Харківської облради Сергієм Черновим та заступником голови Харківської облдержадміністрації Євгеном Савіним Б.Кофлер також приділила багато уваги судовому процесу над Ю.Тимошенко. Вона підкреслила, що не може йтися про наближення України до Євросоюзу та Німеччини, якщо в країні не будуть діяти демократичні норми і європейські цінності.

У свою чергу С.Чернов відзначив, що переслідування політичних опонентів в Україні було і під час президентства Віктора Ющенка. "У 2005 р., коли країну очолювали президент Ющенко, прем'єр-міністр Тимошенко та міністр МВС Луценко, протягом одного тижня звільнили 20 тис. державних службовців, було порушено десятки тисяч кримінальних справ проти керівників опозиції, були арештовані пан Кушнарьов, пан Колесніков, багато інших на районному рівні керівників опозиційних партій. І ми не чули такої підтримки опозиції. Я вважаю, що підтримка не може бути вибірковою, а повинна бути об'єктивною, інакше ми говоримо про подвійні стандарти", - заявив голова облради.

Довідка "SQ". У рамках співпраці між Верховною Радою України та Бундестагом ФРН делегація німецько-української групи з міжпарламентських зв'язків Бундестагу ФРН на чолі з Бербель Кофлер 12-14 жовтня перебуває з візитами у Києві та Харкові.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права займати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн. та судові витрати.