Закон про місцеві вибори зроблений під одну політичну силу - Партію регіонів (ПР). Про це 12 липня заявив "SQ" харківський політолог, заступник голови Харківської облорганізації Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Валерій Дудко.

За його словами, закон прописаний так, що виключає зміну політичної еліти на місцях. "Основою висунення кандидатів у великих містах, відповідно до закону, є партії. Тому, якщо говорити про Харків, то якийсь будинковий комітет, "Зелений фронт" або громадська організація не зможе висунути свого кандидата. Крім того, осередок партії повинен бути сформований не пізніше ніж за рік до виборів. Це додатковий бар'єр для участі у виборах непарламентських партій", - заявив В. Дудко.

За словами харківського політолога Юлії Біденко, у місцевих виборах з-за цієї поправки не зможуть взяти участь близько 700 партійних організацій "Фронту змін", близько 400 - "Сильною України", понад 500 - ВО "Свобода". "У цьому плані виграшні позиції у ПР і БЮТ, у яких є давно зареєстровані партійні осередки майже у всіх містах. Непогані шанси у Соціалістичної партії України, СДПУ (О), партій, які брали участь у виборах 1998 і 2002 рр..

За словами Ю. Біденко, закон про місцеві вибори призведе до стабілізації політичної системи в країні та побудові вертикалі влади на найближчі п'ять років. "Місцева влада не буде відірвана від центральної, і так місцевій владі буде легше отримувати гроші з державного бюджету для своїх потреб", - зазначила вона.

"Закон в цілому носить недемократичний характер. Нові політичні сили усуваються від участі у місцевій владі. Крім того, змішана система виборів за умови висунення кандидатів тільки партіями дозволяє політичним силам, які "не доберуть" голосів за пропорційною системою,"добрати" їх по округах", - заявила Ю. Біденко. За її словами, згідно закону парламентські партії також мають ексклюзивне право формування територіальних виборчих комісій, тобто представники цих партій будуть вести підрахунок голосів.

"Дійсно, парламентська коаліція у процесі підготовки закону врахувала свої інтереси. Закон вводить жорсткі заходи, але це в той же час крок до формування відповідальної політичної системи в країні. Закон ще не підписаний президентом, можливо, він ще буде лібералізуватися", - заявив "SQ" харківський політолог Володимир Нікітін.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 10 липня прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. Виборчий процес буде тривати 50 днів.