"У нас немає ілюзій щодо результату кримінальної справи щодо лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко, немає надії на те, що українські суди приймуть рішення, яке буде лежати в площині права", - заявив 9 вересня депутат Харківської облради Іван Варченко (фракція ВО "Батьківщина") в ході зустрічі представників харківської опозиції з генеральним секретарем Світового конгресу українців Стефаном Романівим.

"У нас є єдине сподівання, що буде прийнято міжнародне рішення щодо Ю. Тимошенко, яке зобов'яже нинішню українську владу виконувати свої обов'язки. Ми бачимо, що влада робить, що хоче, і не несе за це відповідальності відповідно до Конституції", - зазначив І. Варченко.

Як заявив голова Харківської обласної організації (ХОО) Української народної партії (УНП) Василь Третецький, в Харкові відчувається тиск влади на опозицію. "Яскравим прикладом цього є результати конкурсу на отримання ліцензій на цифрове мовлення харківськими телеканалами. Телеканал "А / ТВК" (ліцензію не отримав), згідно з результатами моніторингу, за останні 4 роки, найкращий телеканалом Харкова. Це та канал, який дозволяв мати власну позицію . І 83% його продукту виходило українською мовою ", - підкреслив В. Третецький.

Як зазначила лідер фракції "Батьківщина" в Харківській облраді Людмила Бєлова, існує небезпека, що всі досягнення українського суспільства у сфері українізації та етнічної культури можуть бути втрачені у зв'язку з сьогоднішньою політикою в країні.

Голова ХОО ПП ВО "Батьківщина" Арсен Аваков підкреслив, що Харків є "демократичною платформою, де українські традиції живі і будуть жити". Як приклад А. Аваков привів виступ української письменниці та поетеси Ліни Костенко в Харкові, яка зібрала понад 5 тисяч глядачів тоді, як зал Харківського театру опери та балету вміщає всього 1,5 тисяч глядачів.

 

Довідка "SQ". Довідка "SQ". В кінці 2010 р. відносно лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко було порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 р. Справу розглядає Печерський районний суд Кіева.5 серпня суд прийняв рішення про зміну запобіжного заходу для Ю. Тимошенко з підписки про невиїзд на арешт. Із залу суду екс-прем'єр була доставлена ​​до Лук'янівського СІЗО.