Харківська облорганізація партії "Фронт змін" засудила дії влади стосовно представників опозиційних партій. Як повідомив 10 серпня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" глава напряму "Підприємницька ініціатива" облорганізації партії Кирило Храпко, відповідну заяву було прийнято 9 серпня на екстреному засіданні ради облорганізації "Фронту змін".

У заяві зазначено, що події, що відбуваються сьогодні в Печерському райсуді Києва (суд над екс-прем'єром Юлією Тимошенко - "SQ"), вийшли за рамки юриспруденції і набули характеру репресивних заходів, неприпустимих у демократичному суспільстві. У документі підкреслено, що "силовий тиск з боку влади здійснюється не тільки на лідерів опозиційних партій, а й у ставленні пересічних громадян України. Зіткнення 8 серпня підрозділів МВС з демонстрантами на Хрещатику в Києві, судові заборони в низці регіонів на проведення мітингів опозиції - все це ланки одного ланцюга при переході України від демократії до поліцейської держави". "Фронт змін" заявив про готовність відстоювати цінності демократії в співпраці з політичними силами демократичного табору.

Як підкреслив К.Храпко, такі дії влади стосовно опозиції можуть у кінцевому підсумку призвести до політичної ізоляції України і згортання демократії в країні. Він зазначив, що представники "Фронту змін" уже кілька тижнів беруть участь в акціях опозиції в Києві, а в Харківській області "Фронт змін" проводить консультації з місцевими організаціями опозиційних політичних партій. К.Храпко заявив, що на місцевому рівні необхідно підписати пакт про взаємодію опозиційних політсил.

Голова Харківської міської партійної організації "Фронту змін" Володимир Сидоренко відзначив, що арешт Ю.Тимошенко - це не просто формальний юридичний акт, а удар по всьому політичному полю всередині країни, яке склалося після 2006 р.

За словами депутата Харківської облради (від партії "Фронт змін") Вадима Глушка, арешт Ю.Тимошенко - це пробний камінь для влади. "Якщо вийде з нею - хто стане наступним? Тому необхідне об'єднання демократичних сил для зупинки політрепресій", - зазначив він.

Довідка "SQ". 5 серпня Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Блок Юлії Тимошенко проголосив безстрокову акцію протесту.

8 серпня представник 9 опозиційних парламентських партій об'єдналися в "Комітет опору диктатурі в Україні". Заяву про створення комітету підписали лідери Європейської партії України, Партії захисників Вітчизни, партій "Народна самооборона", "Батьківщина", "Реформи і порядок", "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, "Народна України", "Наша Україна", Народного Руху України і "Фронт змін". У заяві комітету сказано, що "репресії проти громадських діячів, арешти опозиційних партійних лідерів стали для правлячого режиму засобом усунення політичних опонентів, спробою встановлення в Україні диктатури". 9 серпня до комітету приєдналися ВО "Свобода" та Українська соціал-демократична партія.

Як заявив лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, Комітет опору диктатурі є неформальним колегіальним органом для узгодження дій. І наступним кроком у напрямку співпраці опозиційних сил буде координація зусиль на виборах до Верховної Ради у 2012 р.