"Побоювання скептиків і декларації опозиції про неможливість в Україні провести вибори чесно однозначно не підтвердилися. Якщо не брати кілька округів, де результати основних претендентів мало відрізняються один від одного і де за кожен голос йде напружена боротьба, то вибори пройшли абсолютно спокійно і вільно. Якщо б вибори проходили невільно, напевно не потрапили б до парламенту такі партії, як "Свобода". Якби вибори проходили нечесно, не змогли б на мажоритарних округах здобути перемогу представники "Батьківщини" та інших політичних сил", - заявив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін , коментуючи в інтерв'ю "УНІАН" результати минулих парламентських виборів. Він підкреслив, що в цілому географія цих виборів мало відрізняється від виборів 2006 і 2007 років: географічно і Партія регіонів, і опозиція набрали більшість у тих регіонах, де отримували її і раніше.

Відповідаючи на запитання про те, чому за заявленого плану в 55% ​​голосів Партія регіонів отримала в Харківській області близько 40% підтримки, Добкін заявив, що "ми повинні ставити максимальні завдання", і це "дозволені методи, коли заряджається величезна армія людей на позитивну роботу". "Ось у нас є 41% - це наш результат. І нехай хтось спробує в найближчому осяжному майбутньому набрати більше", - підкреслив губернатор.

Говорячи про нові парламентські партії - "УДАР" і "Свободу", Добкін заявив, що "це не предмет для обговорення в Харківській області, тому що нам тут усе зрозуміло. Тут за "Свободу" голосували або студенти, або ті, хто не знайшов графи "проти всіх".

"Але я не розумію, як інтелігентний, освічений, мислячий Київ міг дати 17,5% голосів політичній силі, яка діє фашистськими методами з комуністичною ідеологією. Адже все, про що вони говорять, практично те ж саме, про що говорять комуністи, тільки методи досягнення цих цілей різні. Напевно, нам усім потрібно багато чого проаналізувати, щоб зрозуміти, чи надовго ця політична сила прийшла в наше життя, чи може вона стати на всі часи "золотої картою" в парламенті, відібравши це право в комуністів, і які наслідки в найближчому майбутньому матиме Україна у зв'язку з перебуванням у парламенті близько 40 людей з партквитками "Свободи", - заявив Добкін.

За його словами, серед "свободівців", які пройшли до Верховної Ради, є певна кількість досить освічених, політично підкованих людей, дуже цікавих співрозмовників, які "готові брати участь у гострій дискусії і не вдаються до примітивних методів "сам дурень" і не переходять на особистості та образи". "Якщо ці люди візьмуть верх над радикалами без мізків у парламенті, тоді, звичайно, "Свобода", залишаючись на своїх ідеологічних позиціях, може бути здатною до об'єднання зусиль задля голосування за важливими для країни документами", - зазначив губернатор. Він підкреслив, що на виборах 2015 р. лідер партії Олег Тягнибок не зможе боротися за президентське крісло.

Розмірковуючи про "УДАР", Добкін зазначив, що говорити про цю партію як про нову політичну силу не можна. "За спиною Кличка сховалися БЮТівці, НУНСівці і представники інших правоцентристських і помірних націоналістичних партій, які раніше були присутні в парламенті і в різні періоди історії України були на провідних ролях", - підкреслив губернатор.

За його словами, майбутнє цієї партії повністю залежить особисто від лідера Віталія Кличка. "Це якась копія "Батьківшіни", де все зав'язано на лідері і все залежить від лідера... Якщо Віталій Кличко не дасть скотитися своїй політичній силі в бік маргіналів і допоможе розвинути широку адміністративну мережу в регіонах, тоді у цієї партії може бути майбутнє" , - зазначив Добкін.

Коментуючи ініціативу опозиції обнулити свої списки, Добкін заявив, що не бачить у цьому жодного сенсу і не бачить правового шляху реалізувати цей намір.

Довідка "SQ". За інформацією ЦВК, за партійними списками на Харківщині найбільше голосів набрала Партія регіонів - 40,97%. За Компартію проголосували 20,82% виборців, за "Батьківщину" - 15,22%, за "УДАР" Віталія Кличка "- 12,82%.

"Свобода" набрала 3,83% голосів, "Україна - вперед" - 1,88%, Радикальна партія Ляшка - 0,7%, Партія пенсіонерів - 0,52%, "Наша Україна" - 0,51%.

За Соцпартію проголосували 0,47% виборців, Партію зелених - 0,41%, "Зелену планету" - 0,4%, "Російський блок" - 0,32%, партію "Зелені" - 0,3%.

Партію "Україна майбутнього" підтримали 0,15% харків'ян, "Рідну Вітчізну" - 0,13%, "Нову політику" - 0,12%, "Народно-трудовий союз" - 0,11%. Найменше голосів набрали Українська національна асамблея та Ліберальна партія - по 0,05%, а також "Громада" - 0,04% (542 виборці Харківської області).