Нардеп Бережная: новый УПК гарантирует всем доступ к правосудию"Новий Кримінальний процесуальний кодекс, який набуде чинності вже наступного місяця, гарантує всім доступ до правосуддя", - таку точку зору висловила народний депутат України Ірина Бережна під час Всеукраїнської науково-практичної конференції, присвяченої актуальним питанням застосування нового закону. Конференція пройшла в Харківському національному університеті внутрішніх справ (ХНУВС).

Свої думки щодо впровадження нового кодексу в дію висловили більше 100 фахівців даної галузі. "На цю науково-практичну конференцію були запрошені різні представники правоохоронної діяльності, оскільки Кримінальний процесуальний кодекс, механізм впровадження якого сьогодні обговорюється, відноситься до всіх сфер кримінального судочинства, тому тут і представники внутрішніх справ, і прокурорської та судової системи і вчені. "Ми запросили народного депутата Бережну як одного з активних учасників процесу впровадження нового законодавства. Вона є членом комітету з питань правосуддя і має безпосереднє відношення до розробки кодексу. Ми об'єднали конференцію з виставкою техніки, оскільки цей КПК фактично закладає багато нового і в використання спецтехніки, і в гласні та негласні оперативно-розшукові слідчі дії", - зазначив ректор ХНУВС Олександр Бандурка.

У своїй доповіді Бережна зазначила, що новий КПК побудований так, щоб забезпечити права та законні інтереси людини і громадянина та обмежити можливості держави щодо їх утиску. Серед нововведень КПК нардеп назвала зрівняння прав прокурора і захисту, зміна порядку вибору і застосування запобіжних заходів, зокрема, введення домашнього арешту. Також згідно з новим КПК потерпілий матиме право застосовувати технічні засоби при проведенні процесуальних дій, а свідчення будуть даватися тільки в суді, що виключає можливість використання насильницьких дій по відношенню до підозрюваних.

"Завдяки цим нормам будь-яке "вибивання свідчень" втрачає сенс. А у слідчих і прокурорів не буде мотивів тиснути на свідків та потерпілих, оскільки суд не візьме до уваги такі свідчення під час розгляду справ", - підкреслила Бережна. Нардеп зазначила, що новий КПК "встановлює справедливий баланс між інтересами держави та особи, яка притягається до кримінальної відповідальності, оскільки, з одного боку, передбачає сучасні інструменти для боротьби зі злочинністю, підвищує оперативність та ефективність кримінального судочинства, а з іншого, сприяє утвердженню гарантій прав людини і надає йому значні можливості для захисту".

Довідка "SQ". Верховна Рада прийняла новий Кримінальний процесуальний кодекс України в ніч на 13 квітня. Він набуде чинності 19 листопада 2012 р.

Прийнятий КПК вводить низку нововведень. Так, згідно з документом, відразу після подачі до міліції заяви заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства і збору доказів, які передбачені на сьогодні.

Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності нового КПК у судовому процесі будуть брати участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи і США, законодавці передбачають застосування суду присяжних при розгляді справ, пов'язаних зі злочинами, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Також новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченій у злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Новий варіант КПК покликаний зменшити бюрократизацію кримінального процесу, тому зобов'язує обладнати зали суду для роботи в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення.