Тимошенко объявила акцию гражданского неповиновения: она отказывается возвращаться в палатуЛідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко оголосила акцію громадянської непокори. Про це сказано в її "Відкритому листі громадянину України Януковичу В.Ф", який сьогодні, 8 січня, зачитав журналістам захисник Тимошенко Сергій Власенко.

Тимошенко заявила в листі, що відповідно до ч.1 ст. 55 Конституції України оголошує акцію громадянської непокори. "Щоб зменшити в суспільстві страх перед вашим режимом, щоб ще раз сказати, що ви принижуєте і руйнуєте Україну, я оголошую свою особисту акцію громадянської непокори", - сказано в листі.

Тимошенко заявила, що вона не повернеться до своєї лікарняної палати доти, доки звідти не приберуть відеоспостереження та цілодобову охорону. За словами Власенка, коли він бачився сьогодні з Тимошенко, вона перебувала в кімнаті для побачень, і екс-прем'єр не має наміру її залишати, поки її вимоги не будуть виконані. Власенко розповів, що в кімнаті для побачень стоять тапчан, крісло і стіл. "Я більше не підкоряюся встановленим вами тюремним знущанням. Я більше не дозволю оглянути себе або провести обшук моїх речей. Я буду фізично захищатися, незважаючи на хворобу. Я буду робити це так, як зможу", - підкреслила екс-прем'єр.

Тимошенко заявила, що вона більше "не визнає прокурорів і слідчих, оскільки вони підконтрольні режиму", не буде з ними спілкуватися, відповідати на їхні запитання і брати участь у будь-яких слідчих діях. "Для ваших прокурорів і слідчих не існує ні законів, ні офіцерської честі. Поводитися з ними, як зі справжніми прокурорами та слідчими, - помилково і не гідно патріота України", - сказано в листі.

Тимошенко також заявила, що на знак протесту вона більше жодного разу не приїде добровільно до суду, "бо це давно не суд, а інквізиція без справедливості і честі". Вона заявила, що буде чинити фізичний опір спробам доставити її до суду. "Час мого терпіння і толерантності минув", - сказано в листі.

"Я впевнена, що більшість українців не змириться з приниженням, яке ви пропонуєте громадянам. Кожен знайде свою індивідуальну форму громадянського протесту", - підсумувала екс-прем'єр.

Довідка "SQ". Тимошенко була засуджена до 7 років за звинуваченням у зловживанні владою при підписанні газових домовленостей з Росією та відбуває термін у Качанівській колонії Харкова. 9 травня екс-прем'єра перевезли до ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" для лікування.