Харківський міський комітет Комуністичної партії України (КПУ) 7 грудня біля будівлі виконкому Харківської міськради провів пікет проти підвищення тарифів на комунальні послуги - квартплату та вивіз побутових відходів. В акції взяло участь близько 100 осіб.

Як повідомив "SQ" секретар харківського міськкому КПУ Ігор Луценко, до пікету також приєдналися депутати-комуністи обласної та міської рад, комсомольці, представники громадських організацій "Трудова Харьковщііна", "Всеукраїнська спілка робітників", Союзу жінок-трудівниць "За майбутнє дітей України", Союз радянських офіцерів і ветерани.

"Проаналізувавши документи, ми побачили, що перелік надаваних населенню послуг зменшується з 16-ти до 11-ти, і при цьому квартплата збільшується у два рази. Крім цього, буде ще додаткова квитанція за вивезення сміття, у зв'язку з чим за комунальні послуги доведеться платити майже в три рази більше", - заявив І.Луценко. За його словами, в опублікованих у газеті "Харьковские известия" матеріалах не надано обгрунтування собівартості послуг: "Ми не побачили єдиної схеми нарахування тарифів, яка була б економічно обгрунтованою. Мешканці різних будинків будуть оплачувати різну суму за однакові послуги, незрозуміло з якої причини. Міська влада не бере на себе обов'язок пояснювати чому так відбувається, а в газеті є тільки узагальнений аналіз". "Якщо вже влада говорить про те, що комунальні підприємства зазнають збитків, рівень оплати тарифів населенням не відповідає номінальним витратам цих підприємств, ми хочемо, щоб вони відзвітували, пояснили, які витрати несуть комунальні підприємства, на що вони витрачають гроші, і показали розрахунки, за що вони хочуть брати гроші", - заявив І.Луценко.

Учасники пікету висловили вимогу, щоб різниця між собівартістю послуг і тарифом погашалася за рахунок міського бюджету, що передбачено законом України "Про житлово-комунальні послуги". "Ми пропонуємо харківському міському голові Геннадію Кернесу та міськвиконкому, щоб більше 50 млн.грн. збитків "Житлкомсервісу" були дотовані з кишень харків'ян, а з міського бюджету. По суті це одне і те ж джерело. Навіщо ще раз до нас залазити в кишеню? Нехай вони краще менше витрачають грошей на помпезні демонстрації, реконструкції та демонтаж пам'ятників", - зазначив І.Луценко.

Учасники акції скандували "Ні - підвищенню тарифів!", "Ні - комунальному грабежу!", "Кернеса - у відставку!". Також у рамках пікету проходив збір підписів проти підняття тарифів. Підписи планують передати міському голові.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня хочуть підвищити тарифи квартплати. З 21 листопада серед харків'ян почали поширювати спецвипуск газети Харківської міськради "Харьковские известия", в якому опублікований проект рішення виконкому міськради про підвищення з 1 січня 2012 р. тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій. Як сказано в аналізі проекту рішення, що існують з 2009 р. тарифи "не відшкодовують економічно обгрунтовані витрати на надання послуг", через що збитки "Житлкомсервісу" за 9 міс. 2011 р. склали 53,3 млн.грн.

До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій включена оплата 11 послуг (з нього виведена оплата послуги на вивіз побутових відходів, яка буде оплачуватися окремо). Тарифи розраховані, виходячи з поверховості будинку, наявності ліфта та ін. критеріїв, найнижчі тарифи будуть встановлені для мешканців одно- і двоповерхових будинків, найвищі - для мешканців багатоповерхівок. За вивезення сміття харків'яни будуть платити 8 грн. 40 коп. на місяць з однієї людини, прописаної у квартирі.