Кандидат від об'єднаної опозиції "Батьківщина" в 168-му виборчому окрузі Ігор Балута оскаржуватиме в українських і міжнародних судах результати виборів у цьому окрузі. Його звернення з цього приводу розміщене на офіційному сайті Харківської облорганізації ВО "Батьківщина".

"Я зроблю все, щоб довести, що ці вибори були сфальсифіковані і що голос людей був украдений. Для цього я буду звертатися до українських судів, на які надії у мене немає, проте до яких я повинен звернутися, щоб мати можливість, пройшовши їх усі, звернутися до міжнародних інстанцій. І я сподіваюся, що міжнародний суд, дослідивши всі представлені нами докази, дасть об'єктивну правову оцінку цих виборів", - заявив Балута.

"Я знаю, що людей, які проголосували за мене, було багато, я знаю, що їх було більше, ніж проголосувало за Валерія Писаренка (кандидат від Партії регіонів - "SQ"), і я знаю, що ми перемогли. Проте біда нинішньої України в тому, що сьогодні у владі ті, хто повністю ігнорує народ та ігнорує його вибір", - підкреслено в заяві.

Балута підкреслив, що за результатами екзит-полу, який проводив Інститут регіональної політики, він набрав 38,14% голосів, Писаренко - 37,41%. Однак, згідно з офіційними даними Центральної виборчої комісії, Писаренко отримав 43,44% голосів, Балута - 29,34%. Розрив склав 14% голосів виборців. "Істотна різниця між даними екзит-полу і результатами виборів найчастіше вказує на можливі фальсифікації волевиявлення виборців", - заявив Балута.

"Мені дуже неприємно, що в цьому всьому брали активну участь керівники низки вищих навчальних закладів, які, забувши про совість та елементару порядність, за допомогою студентів допомагали владі отримати потрібний результат. Окремо хочу сказати про голів і членів виборчих комісій - усім тим, хто брав участь у фальсифікації виборів - окрім моральної оцінки діям цих людей буде дана ще й правова оцінка", - додав він.