"Кожного дня тиск на мене з різних боків посилюється", - заявив 5 жовтня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" кандидат в народні депутати по виборчому округу № 176 (Чугуїв, Великобурлуцький, Вовчанський, Дворічанський, Печенізький, Чугуївський райони Харківської області) Степан Гавриш.

За словами кандидата, до недавнього часу його переслідувала ціла команда (10-20 чоловік) у складі "провокаторів, організаторів, підбурювачів і різного роду фахівців зі зриву зустрічей із виборцями". "Вранці і ввечері виборців обходили голови сільрад, місцеві власники землі. Мені здалося, що брала участь у цьому місцева райдержадміністрація та представники місцевого самоврядування", - підкреслив Гавриш. За його словами, "вражає, що у кандидата від влади в окрузі №176 немає штабів - ними стали райдержадміністрація та місцеві ради".

Гавриш заявив, що хоча він жодного разу не критикував особисто президента країни і керівництво Партії регіонів, але критикував владу, тому його розглядають як людину непотрібну, явно чужу. "Позиція влади означає одне - в окрузі повинен пройти кандидат від влади і більше ніхто, але це кінець не тільки демократії, але й країни", - підкреслив Гавриш.

Як повідомив кандидат, він хоче, щоб його виборча кампанія була прозорою, чистою і відвертою. "Однак не виходить. До моєї людині прийшов Помиткін (директор видавництва "Інформ-Україна" Олександр Помиткін - "SQ") і попросив 60 тис.дол., щоб не вийшла газета, у якій надрукована інформація, що нібито ганьбить мене", - заявив Гавриш. Помиткін, який теж був присутній на прес-конференції, у свою чергу заявив, що сказане Гавришем - неправда, і він має намір подати в суд.

За словами Гавриша, вчора, 4 жовтня, його спостерігачі виявили у Вовчанську машину з російськими номерами, у якій було 5 тис. екземплярів цієї газети і яку роздавали в місті. "У газеті немає ні слова правди, це чиста брехня. Коли мої помічники хотіли затримати цю машину в 300 метрах від райвідділу міліції, вони протягом двох годин намагалися викликати правоохоронців, потім прийшов капітан і сказав, що він нічого такого не бачить, далі прийшов начальник райвідділу і сказав, що це взагалі не агітація - це газета. Зрештою, мої спостерігачі писали в міліції пояснювальні, а тих людей відпустили. Ми нічого не змогли зробити", - підкреслив кандидат.

За словами Гавриша, ще один випадок тиску стався в Києві: помічник кандидата був на зустрічі в громадській організації, яка обіцяла випускати у співпраці з Гавришем газету антикримінального характеру. "Після зустрічі до кімнати увійшли вісім чоловік на чолі з відомим народним депутатом, який притиснув мого помічника і сказав йому: "Ти передай Гавришу, що він не повинен займатися чорнухою проти мого друга і нехай знімає свою кандидатуру. Якщо цього не трапиться, я сам приїду з цими хлопцями в його округ", - розповів Гавриш. За його словами, вчора він цілий день дзвонив своїм добрим знайомим у Партії регіонів, яким колись допоміг у скрутну хвилину, але вони не відповіли. "Тому я зараз не буду називати прізвища цього депутата і не скажу більше нічого. Я думаю, ми якось владнаємо це питання. Я б не хотів ставитися зневажливо до тих людей, яких я насправді поважаю, - а я поважаю президента, керівництво партії", - зазначив кандидат.

Довідка "SQ". Парламентські вибори відбудуться 28 жовтня і пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою.

В окрузі № 176 балотуються: від Партії регіонів - народний депутат Дмитро Шенцев; від ВО "Батьківщина" - керівник організаційного відділу Фонду громадянських ініціатив Арсена Авакова Андрій Ільгов; від партії "УДАР" - підприємець Віталій Климко; від Компартії - вчитель Малиновської гімназії (Чугуївський район) Юрій Черкашин; від партії "Зелені" - голова облорганізації партії Геннадій Федоровський; самовисуванці - екс-заступник секретаря РНБО, академік Національної академії правових наук України Степан Гавриш; помічник-консультант народного депутата України Сергій Бугрєєв.