Співробітники управління СБУ в Харківській області та МВС затримали членів злочинного угруповання, яке займалося незаконним виготовленням і розповсюдженням на території Харкова курильних сумішей, що містять у своєму складі аналоги наркотичних і психотропних речовин. Правоохоронці вилучили у затриманих аналоги психотропних речовин, пакувальну тару, пристрої для фасування, а також близько 5 кг підготовлених до фасування сумішей для куріння.

Як повідомили "SQ" у прес-службі СБУ, протягом 2010 р. четверо громадян Росії організували контрабандне ввезення в Україну аналога психотропної речовини GVH, за допомогою якого обробляли рослинні суміші, розфасовували їх у пакети і поширювали через мережу кіосків у різних районах Харкова. За висновком експертів, дія сумішей для куріння, схоже з дією наркотичних і психотропних засобів і викликає звикання, завдаючи шкоду здоров'ю людини. До виготовлення, розфасовки, перевезення та збуту вказаних речовин організатори злочинної мережі залучали громадян України - мешканців Харкова та Автономної Республіки Крим.

За інформацією прес-служби СБУ, зловмисники використовували корупційні зв'язки серед працівників правоохоронних органів. За матеріалами СБУ слідчим управлінням ГУМВС України в Харківській області стосовно затриманих осіб порушено кримінальну справу за ознаками ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів; карається позбавленням волі терміном від 5 до 10 років з конфіскацією майна).