В центре Харькова ночью произошел большой пожарБудинок на вул. Пушкінській у Харкові горів вночі 11 лютого. Як повідомив сайт МНС, інформація про пожежу надійшла до Головного управління МНС України в Харківській області о 2.40. На п'ятому поверсі шестиповерхового будинку (вул. Пушкінська, 3, побудований 1917 р.) горіла квартира. Вогонь поширився на квартири 4-го, 5-го, 6-го поверхів і на горище, охопивши площу в 300 кв. м. О 7.05 пожежа була ліквідовано. Врятований один мешканець (жінка 1923 р.н.), евакуйовано 35 людей. Жертв і постраждалих немає. Причина пожежі та завдані нею збитки встановлюються.

За словами І.Лупандіна, пожежа виникла в квартирі № 18. Раніше це була комунальна квартира, а тепер її власник здавав шість кімнат в оренду студентам. "Нас вразив безлад, який був у цих кімнатах. У кожній кімнаті - по два ліжка, на підлозі матраци - ось так вони спали. Виявилося, що там немає балконів, і студенти сушили випрані речі над газовою плитою, яку залишали включеною на ніч. Ми виявили, що конфорки були включені. Ще серед причин пожежі розглядається те, що студенти курили не у встановлених місцях", - повідомив І.Лупандін.

За його словами, сусіди часто скаржилися на цих квартирантів, оскільки вони вели себе шумно. "Коли ми приїхали на місце події і евакуювали мешканців, то з цієї квартири виводили студентів в не зовсім тверезому стані, деякі навіть намагалися щось доводити. Коли деякі зрозуміли, що сталося, то почали розбігатися, невідомо, скільки їх там мешкало, зараз їх шукає міліція. Поки що встановлені особи п'яти студентів. Покарання - від адміністративної до кримінальної відповідальності - буде залежати від того, наскільки великим виявиться збиток. Зараз він підраховується. Також встановлюється власник квартири. Вже відомо, що кімнати він здавав студентам неофіційно", - зазначив І.Лупандін.

Він також повідомив, що на гасіння пожежі було направлено 12 відділень спеціальної та три відділення допоміжної техніки. Загалом на місці НП працювало близько 100 осіб особового складу.
"Були також викликані всі міські комунальні служби і міліція. ДАІ перекрила дорогу на Пушкінській та на пл. Конституції, міліція забезпечувала збереження майна, яке виносилося,"Харківміськгаз" перекрив подачу газу, "Міськсвітло" відключило будинок від електрики і включило нічне освітлення на вулиці", - зазначив помічник начальника ГУ МНС у Харківській області.

"Гасити цю пожежу було дуже складно. У будівлі - дерев'яні внутрішні перегородки і перекриття, перегородки мали порожнечі, швидкість поширення вогню - до 10 м/хв. На сходових клітках не можна було пройти через майно мешканців будинку. Крім того, на горищі мешканці шостого поверху самовільно побудували мансарду на дві квартири, що зробило неможливим пересування по горищу, довелося пересуватися за допомогою автопідйомника та автодрабини, щоб піднятися на дах, та й не допустити поширення пожежі на інші частини будинку", - розповів І.Лупандін.

Як повідомив сайт Харківської міськради, міський голова Геннадій Кернес розпорядився вжити першочергових заходів з ліквідації наслідків пожежі у будинку по вул. Пушкінській та надання допомоги мешканцям.

Зараз КП "Жилкомсервіс" займається розчищенням будівельного сміття на місці пожежі, КП "Харківські теплові мережі" досліджує стан систем опалення в будинку. Всі евакуйовані тимчасово розселені. Мешканцям надається психологічна допомога.

Як заявила заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, міська влада також виділить постраждалим матеріальну допомогу в розмірі 1 тис. грн. Окрім цього мешканцям постраждалих від пожежі квартир надається сніданок і обід. "У кожному районі міста є територіальні центри, готові надавати допомогу постраждалим. Зараз цим займаються терцентри Московського, Червонозаводського та Фрунзенського районів. У нас є список з 24 осіб, які вже зараз готові скористатися тимчасовим житлом, наданим містом", - додала С.Горбунова -Рубан.

За інформацією міської влади, від пожежі постраждала 101 особа.