Дуже часто батьки стурбовані тим, наскільки добре пройде адаптація їхньої дитини у школі. Це справді важливий етап, який викликає психологічне навантаження на школярів-першокласників. При цьому деякі батьки більше уваги приділяють не психологічній стороні, а здоров’ю та комфорту свого малюка. При цьому варто не забувати про адаптацію і допомогти своїй дитині побороти цей бар’єр. Деякі батьки уже з раннього віку починають знайомити своїх малюків із IT-напрямком, в чому чудово допоможуть спеціальні курси https://lviv.itea.ua/courses-itea/design/.

Труднощі адаптації у школі

Насамперед труднощі адаптації у школі тісно пов’язані із атмосферою у родині. Якщо дитина вдома в центрі уваги, її пестять і все дозволяють, то це може негативно відобразитись на процесі вливання у дитячий колектив. Така дитина буде постійно потребувати присутність близької людини, що приведе до більш довгого та складнішого процесу звикання до навчального процесу у школі. Таким дітям буде важко стати «такими як усі», вливаючись у дитячий колектив, де вона уже не буде у центрі уваги.

Якщо дитина не відвідувала садочок або у неї були труднощі із адаптацією там, то в школі теж можуть виникнути подібні проблеми. Тут виникають додатково труднощі із концентрацією уваги, коли дитина не може слухати вчителя, а буде думати лише про те, щоб швидше закінчився урок. Щоб цього уникнути і зробити період адаптації більш легким та швидким, потрібно приділити трохи часу своїй дитині, поцікавитись її переживаннями та емоціями.

Як полегшити період адаптації до школи?

Важливим фактором являється позитивно-емоційне ставлення вчителя до першачків. Педагог має проявити помірну турботливість та терпіння. При цьому батьки теж мають бути більш лояльними до своїх малюків в цей період. Важливо розуміти, що вчитель не зможе в школі приділити достатньо уваги кожній дитині, як це могло бути у садочку.

Щоб допомогти своїй дитині більш стійко та легко адаптуватись до шкільного процесу навчання потрібно, перш за все, дати можливість дитині більше спілкуватись із однолітками, розвивати мовлення, а також практикувати «діловий» стиль спілкування, який характерний саме для школи. Дитину варто навчати певних правил поведінки, навичкам самостійності. Не можна при дитині говорити про свої переживання чи сумніви щодо школи і успіхів у навчанні.