Регионалы хотят сделать русский язык вторым государственнымВерховній Раді України пропонується ухвалити закон, який посилив би захист мовних прав російського і російськомовного населення України. Відповідний законопроект "Про внесення змін до закону України" Про засади державної мовної політики" зареєстрований у парламенті народним депутатом від фракції Партії регіонів Олександром Черноморовим.

У пояснювальній записці до документа сказано, що його метою є конкретизація принципів державної мовної політики щодо забезпечення конституційного права російського і російськомовного населення на вільне використання їхньої рідної мови та мови повсякденного спілкування - російської - як такої, яка є мовою корінного народу, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування і мовою, якою користується якщо не більшість, то, принаймні, половина населення держави.

Законопроектом передбачається, що Україна забезпечує своїм громадянам право вільного користування російською мовою як мовою корінного народу України, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, а в регіонах компактного проживання громадян, для яких російська мова є рідною, - функціонування російської мови нарівні з державною. Крім того, пропонується створення в державі умов для отримання російською мовою, рідної для значної кількості громадян України, правового становища, рівного  з тим, яким користується українська мова.

Документ передбачає сприяння використанню регіональних мов або мов меншин в усній і письмовій формі у сфері освіти, в засобах масової інформації і створення можливості для їх використання у діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічній і соціальній діяльності, при проведенні культурних заходів і в інших сферах суспільного життя. У законопроекті допускається наступне надання російській мові статусу державної.

Довідка "SQ". 3 липня 2012 р. Верховна Рада прийняла закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов. Президент України Віктор Янукович підписав закон 8 серпня. При цьому президент заявив, що закон про мови вимагає доопрацювання, і доручив створеній ним групі розробити поправки до закону, які повинні бути прийняті парламентом у вересні.

20 серпня російській мові статус регіональної надала сесія Харківської міськради, 30 серпня - сесія облради.