Програма реформування "Укрзалізниці", яка розрахована на 7 років, не передбачає приватизації підприємства. Про це заявив генеральний директор ДАЗТ "Укрзалізниця" Володимир Козак під час брифінгу в Кабінеті міністрів України, передав офіційний сайт Кабміну.

"Якщо уважно прочитати закон, то там чітко і ясно написано, що інфраструктура залізниць не передається до статутного фонду новоствореного акціонерного товариства, а тільки буде на правах господарського ведення, і 100% акцій цього товариства буде знаходитися в руках держави. Тому про жодну приватизацію не йдеться", - підкреслив він.

За словами Козака, "Укрзалізниця" завершує підготовку проекту постанови уряду про створення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування. "Приватизувати можна, якщо буде рішення уряду, воля Верховної Ради, внесення відповідних змін до закону, які будуть підписані президентом. Проте в Україні таке навряд чи можливо. Я вважаю, що у нас поки так питання не стоїть і в найближчому майбутньому стояти не буде", - заявив він.

Довідка "SQ". Планується, що реформування залізничного транспорту України буде відбуватися в три етапи. На першому етапі (2012-2013 рр.) буде створена єдина державна акціонерна компанія і будуть розподілені функції між ним і державою. На другому етапі (2013-2015 рр.) будуть створені вертикально інтегровані виробничо-технологічні системи залізничного транспорту, структуровані за видами діяльності. На третьому етапі (2016-2019 рр.) буде ліквідоване перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних і утворене господарське товариство у галузі пасажирських перевезень.