В Украине введут уголовную ответственность за клеветуВерховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні законопроект № 11013, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за наклеп. За інформацією "РБК-Україна", "за" законопроект "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України в частині посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини" проголосувало 244 із мінімально необхідних 226 народних депутатів. Документ подав народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів).

Законопроектом пропонується внести нову статтю до Кримінального кодексу України, яка визначає, що наклеп - це навмисне поширення явно неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію. Залежно від складу і тяжкості злочину за поширення такої інформації пропонується карати штрафом у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами терміном до одного року, або обмеженням волі до двох років.

Наклеп, поширений у засобах масової інформації або ж оприлюднений слідчим, прокурором або суддею, карається штрафом у розмірі від 500 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами терміном від одного до двох років, або обмеженням волі терміном від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном від одного до трьох років.

Довідка "SQ". Від кримінальної відповідальності за наклеп Україна відмовилася у 2001 р. - після того як набув чинності новий Кримінальний кодекс (в старому кодексі від 1960 р. була ст. 125 "Наклеп"). Зараз право громадянина "на повагу до гідності та честі, а також недоторканність її ділової репутації" закріплено ст. 297 та 299 Цивільного кодексу, а міру компенсації визначає суд при розгляді конкретної справи.

Влітку цього року кримінальна відповідальність за наклеп була введена в Росії.