В Украине появился земельный банкВерховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 10043 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності, яким в Україні запроваджується земельний банк. Як передало інформагентство "РБК-Україна", за відповідний проект закону проголосували 242 народних депутати.

Відповідно до закону, земельному банку передаються всі землі, які будуть далі перепродаватися. Тільки такий банк зможе надавати кредити аграріям не більше ніж під 5%. Законом визначено, що землями комунальної власності вважаються земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна комунальної власності відповідної територіальної громади, які перебувають у постійному користуванні органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, установ, організацій, а також усі інші землі, розташовані у власності сіл, селищ, міст (окрім земель, якими користуються органи держвлади, і де розміщена держвласність). Також планується, що розпоряджатимуться землями комунальної власності органи місцевого самоврядування.

Законом передбачено, що з моменту його вступу в силу всі землі вважаються розмежованими.

Окрім того, нардепи розширили повноваження ВР у частині розпорядження особливо цінними землями. Рішення про такі землі повинні прийматися з дозволу парламенту.